odvikavanje od cucle
10.03.2022 Dete

Najbolji načini za odvikavanje od cucle

 U najranijem periodu života cucla je poželjan saveznik i koristi se da bi predupredila SIDS (sindrom iznenadne smrti odojčeta). Pošto sa šest meseci naglo opada rizik od ovog sindroma, cuclina jedina svrha postaje – uteha. Iako varalica detetu više nije neophodna, to ne znači da već na uzrastu od pola godine morate pohitati da odvikavate bebu od dude.

Kada je vreme za odvikavanje od cucle?

Pravo vreme za odvikavanje od dude, kažu psiholozi i pedijatri, jeste period između prvog i drugog rođendana. (Pročitajte i: Cucle: Spas ili loša navika?)

Zašto baš tada? Pre svega, beba odrasta, otkriva svet i postaje samostalna, pa joj uteha više nije potrebna u tolikoj meri. Ovo je period i kad većina majki prestaje sa dojenjem, jer je dete steklo naviku da jede čvrstu hranu i spremno je za potpuni prelazak na ovaj važan korak. Sa druge strane, medicina upozorava da produženo korišćenje varalice može da postane kontraproduktivno. Važno je da izbacite cuclu varalicu iz upotrebe pre drugog rođendana kako biste sprečili tri značajne negativne posledice: razvoj infekcija srednjeg uha, zastoj u razvoju govora i deformitete gornje vilice.

Kada rešite da je došlo vreme za odvikavanje od dude, najpre se potrudite da shvatite šta su okidači vašeg deteta, odnosno u kojim situacijama ono poseže za njom. Tako ćete znati kada će nastupiti krize i moći ćete ih sprečiti. Nagovestite detetu da odrasta i da ga čekaju promene. Potom se naoružajte strpljenjem, odaberite metodu za koju smatrate da je vama najpogodnija i – krenite u bitku! Pravilo je samo jedno: nema odustajanja! Kada jednom izbacite cuclu iz upotrebe, morate ostati dosledni. 

Najbolji načini za odvikavanje od cucle

Metoda „Korak po korak”

Ova metoda zahteva vreme i strpljenje, ali psiholozi smatraju da je najmanje traumatična za mališana. Naime, podrazumeva da postepeno produžavate periode koje dete provodi bez cucle, dok istovremeno smanjujete prostor na kom dozvoljavate da dete koristi cuclu.

Najpre objasnite detetu da cuclu ubuduće nećete iznositi nikud iz stana. Potrudite se da se pridržavate ove odluke sedam dana, bez obzira na dečje zahteve i pokušaje da cuclu ponese sa sobom u vrtić, na igralište… Nakon toga, cuclu unesite u dečju sobu i dozvoljavajte korišćenje samo dok dete boravi u njoj. I ovaj korak treba da traje najduže sedam dana. Treći korak podrazumeva da detetu ograničite primenu cucle isključivo na boravak u krevetu, i to u vreme uspavljivanja. Kada prihvati da se cucla koristi samo u tom periodu, vreme je da je potpuno promenite rutinu uspavljivanja. Uvedite čitanje pre spavanja, pevajte mu uspavanke ili kupite prvog plišanca… Važno je samo da nova rutina bude dovoljno zanimljiva detetu, kako bi ono potpuno zaboravilo na cuclu. Već posle tri ili četiri dana, shvatićete da se mališan zaista ne buni što ga šaljete na spavanje bez omiljene varalice.

Metoda „Ti si veliki”

Ovaj način odvikavanja naročito je pogodan za decu stariju od dve godine. Vrlo je važno da pratite svoje dete i da uhvatite onaj trenutak u odrastanju kad ono poželi da „bude veliko”. Tada je vreme da mu skrenete pažnju da su cucle za bebe i da mislite da je on već dovoljno „velik” za neke druge izazove i zanimacije. Dok detetu objašnjavate kako je preraslo cuclu, važno je da mu ponudite zamensku aktivnost koja ja karakteristična za „veliku decu”, nešto poput male nagrade: igranje plastelinom, izlazak na igralište, druženje sa starijim bratom ili sestrom, čitanje slikovnica…

Psiholozi predlažu da kupite slikovnicu ili dečju knjigu koja se bavi temom odvikavanja od cucle i da je zajedno čitate i o njoj razgovarate sa svojim „velikim mališanom“. (Saznajte i: Da li beba sme da spava sa cuclom u ustima?)

Metoda „Izgubljena cucla”

Ukoliko se opredelite za ovu metodu, možete očekivati da će odvikavanje trajati relativno kratko, ali i da će biti prilično burno. Sve što treba da uradite jeste da cuclu „izgubite” dok budete u nekoj šetnji ili na igralištu.

U početku, možete očekivati da dete neće pridati značaj informaciji da je omiljena duda zagubljena. Ali nemojte se obradovati pre vremena. To nije znak da je dete magično prebolelo cuclu, već da još uvek ne shvata u potpunosti značenje termina „izgubljena”. Tek kada uveče shvati da cucle nema i da je nećete pronaći, dete će pokazati pravu reakciju. Važno je samo da sad ne pokleknete. Varalice nema i ona ne sme da se pojavi, jer ako je sada date detetu, budite sigurni da je ideja o odvikavanju pala u vodu na neko vreme. Potrudite se da mališana utešite zagrljajem, pričom, te da mu odvučete pažnju od varalice.

Metoda „Probušena cucla”

Ova metoda počiva na ideji da se detetu cucla učini neprivlačnom. Neke mame se opredele da je namerno ispuste u smeće ili u blato, te da je tako prljavu pokažu detetu. Druga grupa mama iskoristi neki začin ili neprivlačan ukus. Postoji i mogućnost da se cucla probuši iglom, tako da ona postane beskorisna i da detetu ne predstavlja nikakav užitak. Dete neće biti oduševljeno ovakvom promenom, ali na kraju ono neće imati izbora osim da prihvati činjenično stanje i nastavi bez cucle.

Pedijatri upozoravaju da ova metoda nosi sa sobom rizik od alergija, a u slučaju kada se cucla probuši iglom, čak i od gušenja. Budite oprezni.

Metoda „Poklonjenja cucla”

Deca vole da se osećaju važnim i da čine stvari koje ih svrstavaju u grupu „dobrih mališana”. Možete predložiti detetu da svoju varalicu pokloni nekome koga voli, detetu ili osobi do koje mu je jako stalo. Idealan izbor su starija braća ili sestre od strica ili tetke (koja ne žive s vama u kući), kao i stariji drugari iz komšiluka ili vaspitačica, doktorka, prodavačica… Navedite mališana da počne da razmišlja o posebnom poklonu za tu osobu, a na kraju – kada dete ponese ideja o darivanju, predložite da pokloni cuclu, kao pravi veliki dečak/devojčica.

Metoda „Zubić Vila”

Zubić Vilu mališani već odličnu poznaju. Ali da li ste znali da Zubić Vila odnosi cucle? Proširite ovaj mit o vili koja donosi poklone u zamenu za izgubljene zubiće i iskoristite ga da se rešite varalice. Ispričajte svom mališanu da, kada dete dovoljno poraste, Zubić Vila dolazi po njegovu cuclu, odnosi je nekoj bebi, a njemu ostavlja poklon za veliku decu. Većina dece ovu priču doživljava kao izazov i jedva čeka da cucla nestane preko noći.
triocean/GettyImagesPlus

još iz kategorije