07.03.2017 Dete pocetna

8 neobičnih činjenica o levorukoj deci

Svega 10 odsto svetske populacije je levoruko, a ako i vaše dete spada u tu malobrojnu grupaciju donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica.

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Levoruki su zastupljeniji u grupi genijalaca. Istraživanja jasno pokazuju da među osobama koje imaju IQ viši od 140 prednjače levoruki. Albert Ajnštajn, Isak Njutn ili Čarls Darvin samo su neki blistavi umovi iz te skupine.

2. Za razliku od dešnjaka koji su bolji u matematici i nauci, levoruki se ističu u zanimanjima koja su povezana s umetnošću ili arhitekturom.

3. Ako se pitate da li bi vaše dete moglo biti levoruko, pogledajte ultrazvuk. Čak 90 odsto beba u stomaku sisa palac ruke koja će mu biti primarna. Zanimljivo je, takođe, kako su bebe koje su u sklopu istraživanja postavljali na stomak okretanjem glave pokazale šta će biti; one koje su kasnije postale levoruke glavu su okretale na levu stranu ili na obe strane podjednako.

4. Ako očekujete blizance, znajte da je velika verovatnoća da će jedan od njih biti levoruk.

5. Levoruke osobe obično crtaju profile koji gledaju u desno, jer imaju problem crtati ih da gledaju u levo.

6. Sport u kojem levoruki ljudi imaju prednost su tenis i boks.

7. Levoruka deca obično ulaze u pubertet 4-5 meseci kasnije od vršnjaka kod kojih je desna ruka dominantna.

8. Telo leovorukih osoba je u većoj ravnoteži. Istraživanja pokazuju kako su oni koji koriste desnu ruku osetljiviji na desnu stranu, dok levoruki osećaju obe. Levoruki će postići bolje rezultate ako nešto moraju uraditi desnom rukom, za razliku od dešnjaka levom. Obično su ruke levorukih jednako razvijene, dok je kod dešnjaka desna ruka nešto jača i veća.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije