Veza između fizičke neaktivnosti i depresije

Bavljenje sportom, skakutanje, trčanje ili bilo koja druga fizička aktivnost mogu zaštititi decu u uzrastu od šest do osam godina od razvoja depresije u detinjstvu, tvrdi grupa norveških naučnika sa Univerziteta u Oslu.

Foto: Guliver/Thinkstock

I ranije su istraživanja pokazivala pozitivan učinak fizičke aktivnosti na sprečavanje razvoja depresije kod adolescenata i odraslih osoba, ali dosad niko nije proučavao uzročno-posledičnu vezu depresije i fizičke aktivnosti kod dece.

Poslednje studije pokazuju da se nivo umerene do intenzivne fizičke aktivnosti kod dece (6-8 godina) može povezati sa manjim rizikom od razvoja simptoma depresije u detinjstvu. Pod pojmom umerene do intenzivne fizičke aktivnosti naučnici podrazumevaju da je dete zadihano i da se tokom vežbe oznojilo.

Norvežani su pratili fizičku aktivnost više od 800 dece u uzrastu od šest godina, potom su obradili i analizirali dobijene podatke, a zatim su decu nastavili pratiti do osme, pa onda i do desete godine života. U istraživanje su bili uključeni i roditelji koji su odgovarali na upitnike o mentalnom zdravlju svoje dece.

Ustanovili su da su fizički aktivna deca u dobi od šest do osam godina dve godine kasnije pokazivala puno manje znakova depresije. Reč je o važnom otkriću koje upućuje na to da se fizička aktivnost može iskoristiti u sprečavanju i lečenju depresije još u detinjstvu.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu “Pediatrics” (februar 2017.) proveriće se u proširenom istraživanju, u kojem će se pojačati nivo fizičke aktivnosti dece.

Statičan način života ne mora nužno uticati na rizik od razvoja simptoma depresije, zaključili su norveški naučnici, dodajući da depresija, ako se dijagnostikuje, ni na koji način ne sme uticati na fizičku aktivnost deteta. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje deci i adolescentima (5-17 godina) dnevno bavljenje umerenom do intenzivnom fizičkom aktivnošću najmanje sat vremena.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije