Koliko vremena treba ženi da se oporavi od porođaja?

Verovanje da je šest nedelja dovoljno da se žena oporavi od porođaja nije ni približno istini, pokazalo je najnovije istraživanje. Naučnici iz Velike Britanije izračunali su koliko vremena je zaista potrebno da se žena fizički i psihički potpuno oporavi od trudnoće, a to svakako nije šest nedelja.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Doktorka Džuli Vrej i njen tim utvrdili su da je ženi potrebno godinu dana da bi se u potpunosti oporavila od porođaja. Do tog zaključka došli su nakon razgovora sa grupama žena koje su se porodile dva do sedam meseci ranije.

Trudnoća je veličanstven period u životu jedne žene ali, istovremeno, i ogroman šok za njeno telo: organi se pomeraju, a hormonske promene su velike. Osim toga, moderne žene su pod velikim pritiskom zbog posla i izgleda. Do pre nekoliko godina mame su mogle više da se oslone na podršku porodice i čuveni “baka servis” kada su u pitanju obaveze oko bebe, posebno ako je prvi porođaj u pitanju. Kako se promenio i ubzrao način života, tako i žene brže ostaju same sa detetom. Takođe, porodilje danas sve brže izlaze iz bolnice. U Velikoj Britaniji, čak, neke bolnice otpuštaju mame i bebe šest sati nakon porođaja. Doktorka Džuli Vrej naglašava da je reč o pogrešnoj praksi i da bi mame trebalo da ostanu u porodilištima duže, kako bi se odmorile i pripremile za obaveze koje ih očekuju po povratku kući sa bebom.

U zapadnim zemljama porodiljsko bolovanje je sve kraće, a neretko i same majke žure da se vrate na posao da ne bi izgubile svoje mesto u firmi, ili čak posao. Na sve to treba dodati i sve agresivniji pritisak medija da se žena što pre vrati u formu. Istraživači su posebno naglasili da fotošopirane fotografije slavnih žena koje su se porodile nekoliko nedelja ranije, a izgledaju bolje nego pre trudnoće, na obične žene deluje krajnje negativno uzrokujući dodatni pritisak.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije