Deca koja su često bosa rastu u inteligentne ljude

Roditelji koji bebama i maloj deci uvek obuvaju čarapice i cipele na neki način ograničavaju razvoj njihove inteligencije. Do ovog zaključka su došli naučnici sa Univerziteta u Madridu i predstavili ga u studiji “Bosa deca su inteligentnija deca”. Ovo se pre svega odnosi na malu decu.

Prema ovoj studiji, jedini valjan razlog da pokrivate dečja stopala je velika hladnoća. Ovu tvrdnju potkrepljuju u nekoliko tačaka:

Pre svega, sa neurološkog aspekta – stopala malih beba imaju nivo osetljivosti daleko veći nego njihove ruke, sve do osmog ili devetog meseca starosti. Zbog ovoga se nikako ne preporučuje da svojoj bebi pokrivate stopala.

Prema tvrdnjama stručnjaka, u prvim mesecima života, stopala imaju zadatak da bebu „informišu” o svemu što se tiče spoljnog sveta. Kasnije rukama hvataju nogice, stavljajući ih u usta, gde su najosetljiviji nervni završeci. Istraživanje je jasno pokazalo i da obuća malu decu sprečava da eksperimentišu, dodiruju svoja stopala, proučavaju ih i slobodno pomeraju. Sve to, naravno, predstavlja senzorne doživljaje koji podstiču razvoj inteligencije kod beba i pomaže im da upoznaju svet oko sebe.
Ovo trebalo bi da bude dovoljan razlog da svoje bebe ne obuvate zato što su te cipelice toliko slatke, već samo ako je u prostoriji u kojoj boravite stvarno hladno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije