30.12.2014 Zdravlje deteta

Upotreba cucle kod beba: Istine i predrasude

Sigurno ste čuli nekoliko negativnih stvari o cucli – da uništava bebine zubiće, otežava dojenje i da stvara zavisnost. Međutim, možete slobodno da odahnete. Sisanje dude ne samo što nije štetno, već može da bude i izuzetno korisno.

Foto: morguefile.com, SQUAIO

Foto: morguefile.com, SQUAIO

Kroz postojeće predrasude, koje se mogu čuti kada je reč o cucli, predočićemo vam šta je prava istina.

Predrasuda: Cucla je nepotrebna
Istina: Bebama, posebno onim tek rođenim, neophodno je mnogo pažnje i nežnosti, naročito kada su umorne, kada im je dosadno ili kada pokušavaju da se priviknu na novonastalu situaciju. Kada iscrpite sva sredstva i taktike smirivanja – ljuljanje, nosanje u rukama, pevušenje, igra zvečkom i sl. – ne pomogne li, ponudite mu cuclu kao krajnje rešenje. Izaberite cuclu anatomskog oblika.

Predrasuda: Beba neće moći da raspozna šta je bradavica, a šta cucla
Istina: Bebe su definitivno pametnije nego što se veruje da jesu. One uvek raspoznaju plastičnu dudu, za razliku od majčine bradavice, mada je uvek bolje da sačekate da beba napuni najmanje mesec dana pre nego što joj ponudite cuclu. Kada je vreme za obrok, beba će nepogrešivo tražiti bradavicu a ne cuclu! Što se tiče mišljenja da cucla predstavlja barijeru za dojenje, to jednostavno nije tačno, kažu stručnjaci.

Predrasuda: Cucla uništava bebine zube
Istina: Sve zavisi od frekventnosti, intenziteta i dužine perioda upotrebe cucle. Ukoliko beba sisa cuclu tek povremeno i samo do svog prvog rođendana, ova navika najverovatnije neće ostaviti nikakve posledice na njene zubiće. Međutim, ako se beba ne odvaja od cucle, i koristi je dugo vremena i nakon navršene prve godine života, onda postoji realna opasnost od oštećenja zuba: nepotpuno izrastanje, izrastanje ukoso ili dubok zagrižaj (istureni prednji zubi).

Predrasuda: Odvikavanje od cucle je teško
Istina: Zapravo, bebe se same odvikavaju od dude, obično između oko desetog meseca života, kada počinju da puze i postaju zainteresovanije za mnoge druge stvari koje im u tom periodu postaju zanimljivije jer mogu da ih uhvate i opipaju. Čim vaša beba izgubi interesovanje za cuclu, nemojte joj je više nuditi osim kada treba da spava. Međutim, kada dete napuni dve godine trebalo bi u potpunosti da izbaci korišćenje dude.

Predrasuda: Bebe koje vole dudu sklonije su infekcijama uha
Istina: Postoji delić istine u ovoj tvrdnji. Sisanjem beba može da povuče tečnost iz grla i transportuje je u srednje uho, što uvećava opasnost od pojave bakterijskih infekcija. Prema drugoj teoriji, bebe se inficiraju kada zagađenu cuclu stave u usta. Upravo zbog toga, morate voditi računa da cucla bude savršeno čista, kao i da posebno budete oprezni ako vaše dete ide u jaslice (obdanište) gde deca imaju zajedničke tuđe igračke, a često se desi da u igri razmene i cucle, a tako se najlakše prenose i bakterije.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije