30.12.2014 Začeće

Pripremite telo za bebu

Većina žena ne planira trudnoću, već se ona samo desi. Međutim, da biste povećali šanse da zdravo zatrudnite i beba bude vitalna, trebalo bi preduzeti određene mere mnogo pre začeća.

zdrava trudnoca

Način života i spoljašnji faktori negativno utiču na mogućnost začeća. No, ako činite sve što možete da biste očuvali funkcije mozga i srca, onda istovremeno štitite i svoje reproduktivno zdravlje, što je koristan bonus. I nemojte da paničite i mislite da ste zakasnili sa preduzimanjem odgovarajućih mera zaštite – verovatno ćete se iznenaditi koliko metoda sa naše liste već primenjujete da biste ostali zdravi.

Telesna težina

Ako imate višak kilograma pre trudnoće, veći je rizik od pojave dijabetesa, hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja. Zato umanjenje telesne mase može da poboljša zdravlje i sposobnost začeća. Indeks telesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 najbolji je indikator zdrave težine i optimalne plodnosti.

Višak i manjak kilograma remete hormonsku ravnotežu u organizmu narušavajući količinu izlučenih hormona, naročito estrogena, ključnog hormona za ovulaciju. Nezdrava telesna težina otežava i tok trudnoće, a rizična je i za majku i za bebu.

Vežbanje

Idealno vreme da otpočnete režim vežbanja jeste sada, dok je beba samo u planu, jer ćete tako stvoriti dobru naviku koje ćete se lako pridržavati i dok budete u drugom stanju.

Redovne kardio-vežbe tokom trudnoće ublažiće jutarnju mučninu, zadržavanje tečnosti u organizmu, grčeve u nogama, kao i nepotrebno uvećanje telesne mase. Osim toga, fizička aktivnost obezbeđuje dovoljno energije i izdržljivosti, što vam je nesumnjivo potrebno dok nosite bebu!

Do drugog tromesečja trudnoće vaše srce radi upola brže nego na početku trudnoće, zato će vam dobra fizička kondicija, koju ćete steći pre nego što ostanete u drugom stanju biti od velike koristi. Započnite program fizičkih aktivnosti nekim realno ostvarivim ciljem, kao što je, na primer, svakodnevna polusatna šetnja.

Čista pluća

Pušenje samo šest do deset cigareta dnevno umanjuje šansu za začeće za 20 odsto. Više od 4.000 hemijskih materija koje se nalaze u duvanskom dimu dokazano snižavaju nivo estrogena u organizmu. Takođe, pušenje umanjuje kvalitet i kvantitet jajnih ćelija, što znači da ubrzava prirodan proces njihovog gubitka.

Dakle, prestanite da pušite pre nego što zatrudnite. Ostavite sebi dovoljno vremena da se odviknete – uz upotrebu nikotinskih flastera i žvakaćih guma koje oslobađaju malu količinu nikotina u krvotok, pa nisu bezbedne za upotrebu tokom trudnoće i dojenja.

Pušenje u trudnoći povećava rizik od rađanja beba ispod prosečne težine (20-30%), kao i od smrti novorođenčeta (10%). Osim toga, žene nepušači treba da redukuju vreme provedeno u društvu pušača, jer pasivno pušenje može da naruši funkciju pluća ploda u razvoju i nepovoljno utiče na težinu bebe.

Pravilna ishrana

Čak i žene koje se pravilno hrane, ne uzimaju dovoljno hranljivih materija koje su neophodne za normalan tok trudnoće i razvoj ploda. Zato multivitamini podmiruju sve potrebe vašeg organizma.

Inače, gvožđe je mineral koji naročito povećava moć začeća, zbog čega treba da je u sastavu multivitaminskog preparata koji ćete uzimati.

Brojne studije pokazuju da žene koje svakodnevno uzimaju gvožđe kao dodatak ishrani, smanjuju rizik od neplodnosti za 40 odsto. Folna kiselina je, takođe, jedan od ključnih elemenata koji treba da uzimate pre začeća.

Autor: Life Content, M.K.
Foto: freedigitalphotos.net, Ambro
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije