Folna kiselina
24.03.2023 Promo

Folna kiselina: Koje namirnice sadrže folate?

Folna kiselina je jedan od ključnih dodataka ishrani za trudnice. Telo koristi folnu kiselinu za stvaranje novih ćelija i proizvodnju DNK. Istraživanja pokazuju da uzimanje folne kiseline pre nego što zatrudnite može pomoći u sprečavanju urođenih mana, uključujući ozbiljne defekte neuralne cevi kao što je spina bifida. Ali, najpre da razjasnimo šta su folati a šta folna kiselina. Folati su prirodna forma vitamina B 9 i možemo ih uneti u organizam hranom, dok je folna kiselina sintetički oblik vitamina, koji se nalazi u većini suplemenata.
 
 

Moja beba preporuka

BiVits® ACTIVA

ActiFolic 

doprinosi:

  • Normalnom razvoju i funkciji nervnog sistema
  • Normalnoj produkciji crvenih krvnih zrnaca
  • Pravilnoj deobi ćelije i sintezi DNK
  • Regulaciji normalnog nivoa homocisteina i zdravlju srca i krvnih sudova

Folna kiselina: Koje voće i povrće sadrži folate?

1. Zeleno lisnato povrće

Lisnato povrće, uključujući kelj i spanać, sadrži mnogo vitamina, uključujući folate, vitamin K i A. Studije su takođe sugerisale da redovno konzumiranje ovog povrća smanjuje upale i sprečava maligna oboljenja. Samo 30 g sirovog spanaća sadrži 58,2 mcg folata. Možete ga koristiti kao osnovu za salate ili smutije od voća i povrća.

2. Banane

Pored toga što su bogate kalijumom, manganom i vitaminom B6, banane su veoma bogate folatima. Jedna srednja banana može vam obezbediti 23,6 mcg ovog esencijalnog vitamina. Oni su savršena užina kada ste u pokretu i nezamenljiva baza za smutije. Odlično se kombinuju s drugim voćem i mlečnim proizvodima. kombinacija je bezbroj…

Folna kiselina: 3. Avokado

Odličan je izvor hranljivih materija i vitamina, uključujući folate. Polovina svežeg avokada sadrži 82 mcg folata,  što čini oko 21% dnevne preporučene količine. Osim toga, avokado obiluje kalijumom, vitaminima C i K, kao i esencijalnim masnoćama koje štite od srčanih bolesti.

4. Brokoli

Obiluje mnogim vitaminima, uključujući vitamin C, kalijumom i vlaknima. Pola šolje kuvanog brokolija sadrži 52 mikrograma folata. Od brokolija možete praviti preukusne čorbice, fritate i mafine.

5. Cvekla

Ovo povrće poboljšava varenje, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od dijabetesa. Cvekla obiluje nitratima, magnezijumom, fosforom, vitaminima A i C, a sadrži i male količine kalcijuma i gvožđa. Osim toga, jedna šolja sirove cvekle obezbeđuje 148 mcg folata. A od nje možete svašta da napravite – slate, čorbe, smutije…

6. Citrusno voće

Svi znamo da su citrusi, uključujući limun, pomorandžu i limetu, bogati vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta. Osim toga, obiluju i folatima. Jedna velika pomorandža sadrži 55 mcg folata. Osim što je osvežavajuća i ukusna, studije su otkrile da ishrana bogata citrusnim voćem može biti povezana sa manjim rizikom od raka želuca, dojke i pankreasa.

7. Špargle

Četiri štapića špargle (dovoljno za jedan obrok) sadrže 89 mikrograma folata. Odlične su kao prilog i lako se pripremaju.

Folna kiselina: 8. Sočivo

Jedna šolja kuvanog sočiva sadrži oko 350 mcg folata. Osim toga, sadrži i kalijum, gvožđe, magnezijum i obilje proteina.

 

 

 yulka3ice/gettyimages.co.uk

još iz kategorije