Ravne ili uvučene bradavice
24.03.2023 Dojenje

Ravne ili uvučene bradavice: Prepreka za dojenje ili ne?

Da li mame koje imaju ravne ili uvučene bradavice mogu da doje svoju bebu? Bradavice i grudi dolaze u svim oblicima i veličinama, a možda niste obraćali mnogo pažnje na svoje sve dok niste počeli da razmišljate o dojenju. Dok većina bradavica štrči, neke su ravne ili uvučene – a to može izazvati probleme s dojenjem. Da li ste spremni da rešite ovaj potencijalni problem u korenu? Evo šta treba da znate o dojenju ako imate ravne ili uvučene bradavice.

Šta su ravne ili uvučene bradavice?

Za razliku od ispupčenih bradavica, ravne bradavice su u ravni s grudima. Imati ravne bradavice je generalno bezopasno, a takođe je nešto što može doći i proći. I mnoge žene imaju baš takve bradavice. Međutim, hormoni trudnoće takođe mogu igrati ulogu. Ponekad bradavice mogu izgledati ravne kada postoji otok u areoli, što je uobičajeno u trudnoći i nakon porođaja. Drugim rečima, ako otkrijete ovaj problem na početku svog puta dojenja, to može biti privremena neprijatnost. Uvučene bradavice mogu biti nešto sa čime ste rođeni, a mogu biti i posledica traume, infekcije dojke ili, u retkim slučajevima, raka dojke. Nemojte odmah da paničite! Ako ste prošli tolike preglede pre porođaja, znali biste da imate neki ozbiljan problem.

Možete li dojiti ako imate ravne ili uvučene bradavice?

Da, moguće je! Ponekad se bradavice ispupče stimulacijom, kada beba počne da sisa. Beba izvuče taman onoliko koliko joj je dovoljno. Međutim, to nije uvek slučaj. Bebama je potrebna određena količina dojke i bradavice kako bi isisale mleko. Sve mame moraju da se priviknu na dojenje (džaba sve ono što su pročitale ili čule do tada – praksa je nešto drugo).

Kako dojiti ravnim ili uvučenim bradavicama?

Ako imate ravne ili uvučene bradavice, stručnjaci preporučuju rad sa savetnicama za dojenje. Možete ih čak konsultovati pre nego što se beba rodi, ako znate da bi to mogao biti problem. Savetnice za dojenje pokazaće vam različite položaje dojke i tehnike za izvlačenje bradavica. I upoznaće vas sa pomagalima za dojenje:

Silikonski štitinik za bradavice: Ima produženu cuclu koja ostavlja prostor između bradavice i bebinih usta. To olakšava dojenje i spas je za bolne, ispucale bradavice.

Pumpa za izmlazavanje: Dobro poznato pomagalo koje vam može olakšati dojenje – i život.

Ako imate bolne bradavice, iscedite malo mleka i premažite ih. Ostavite bradavice da se osuše na vazduhu.  Takođe možete probati rashladne gel jastučiće, koji se stavljaju u grudnjak.
LightFieldStudios/gettyimages.co.uk

još iz kategorije