Nega kože u trudnoći
24.03.2023 Zdravlje i nega

Nega kože u trudnoći: Trudnice, izbegavajte retinoide!

Kako treba da izgleda nega kože u trudnoći? Čim saznate da ste trudni, ceo vaš svet se menja. To obuhvata i kozmetičke preparate. Za alkohol i cigarete već znate da nisu poželjni, ali da ćete morati da se odreknete omiljenih kozmetičkih proizvoda – to verovatno niste očekivali.  Ali sve oči su uprte u proizvode za negu kože iz dobrog razloga: određeni sastojci se mogu apsorbovati u vaše telo, a samim tim i telo vaše bebe. Ne brinite, većina kozmetičkih proizvoda je potpuno bezbedna, ali postoji nekoliko sastojaka koji mogu biti štetni za bebu.

Nega kože u trudnoći: Sastojci koje treba izbegavati u trudnoći

Pre nego što pređemo na spisak problematičnih sastojaka, treba istaći da su podaci zasnovani na dokazima o bezbednosti određenih proizvoda u trudnoći ograničeni. Iz prostog razloga što se istraživanja na trudnicama ne vrše.  Ali studije na životinjama, pokazale su da neki sastojci kozmetičkih proizvoda imaju štetno dejstvo na fetus. To je osnova za naše preporuke.

1. Retinoidi

Vitamin A je ključni nutrijent koji je neophodan za optimalno zdravlje kože, reproduktivnog sistema i očiju, kao i za jačanje imuniteta. Jednom kada se konzumira ili apsorbuje kroz kožu, telo ga pretvara u retinol. Retinoidi su nezamenjivi kada je u pitanju nega zrele kože i prevencija akni i bora. Oni vrše piling kože i podstiču proizvodnju kolagena koji je ključan za podmlađivanje kože. Prozvodi koji se nalaze u slobodnoj prodaji sadrže manje količine retinoida, dok lekovi na recept – kao što su tretinoin i izotretinoin – sadrže mnogo veće doze. U čemu je problem? Pojedina istraživanja navode da uzimanje terapije na bazi tretinoina za lečenje akni, iznosi čak 20-35% rizika od nekih ozbiljnijih urođenih oštećenja, a da je oko 60% majki, koje su u toku trudnoće koristile retinoide rodilo decu sa neurokognitivnim problemom. Ovo se odnosi na koncentrovanu terapiji retinoidima koja se izdaje isključivo na lekarski recept. Ako vam je lekar propisao retinoide, prestanite da ih uzimate minimum meseca dana pre planirane trudnoće.

2. Visoka doza salicilne kiseline

Salicilna kiselina je uobičajeni sastojak za lečenje akni zbog svojih antiinflamatornih sposobnosti, sličnih onima koje poseduje aspirin. Ali studija iz 2013. je zaključila da proizvode koji sadrže visok procenat salicilne kiseline, kao što su losioni i pilinzi, treba izbegavati tokom trudnoće. Međutim, Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) objavio je da su proizvodi koji sadrže niži procenat salicilne kiseline bezbedni za trudnice.

3. Hidrohinon (hidrokinon)

Hidrohinon je proizvod koji se izdaje na recept za smanjenje pigmentacije kože koja nastaje zbog melazme i hloazme, a koje može izazvati trudnoća. Ne postoji dokazana veza između teških urođenih mana ili neželjenih efekata i hidrohinona. Ali pošto telo može da apsorbuje značajnu količinu hidrohinona u poređenju sa drugim sastojcima (35% do 45%), najbolje je ograničiti njegovu upotrebu tokom trudnoće.

4. Hemijski filteri u kremama za zaštitu od sunca

Oksibenzon i njegovi derivati su najčešće korišćeni ultraljubičasti (UV) filteri u kremama za sunčanje. Dokazano je da je efikasan za zaštitu kože, ali potencijalno štetni uticaji oksibenzona na zdravlje i životnu sredinu ga stavljaju na crnu listu. Ova poznata hemikalija  remeti endokrini sistem, pa postoji zabrinutost da bi mogao izazvati hormonski disbalans kod trudnica i uzrokovati ozbiljne probleme i mami i bebi.

 

 
AND-ONE/gettyimages.co.uk

još iz kategorije