Bol u trtičnoj kosti u trudnoći
24.03.2023 Korisni saveti

Bol u trtičnoj kosti: Noćna mora mnogih trudnica

Jedna od mnogih tegoba s kojima se susreću žene u trudnoći, jeste bol u trtičnoj kosti.  Saznajte zašto se javlja i  kako olakšati stanje.

Bol u trtičnoj kosti: Šta ga izaziva?

Bol u trtičnoj kosti, nije previše čest u trudnoći, ali nije ni retkost. Uzrčnici bola u trtičnoj kosti u trudnoći mogu biti različiti. Kako trudnoća odmiče, tako se povećava pritisak na kosti i zglobove. Beba vrši direktan pritisak na trtičnu kost, koja se nalazi odmah ispod materice. U normalnoj trudnoći, to znači da desetak kilograma (kada se uzmu u obzir beba, plodova voda, posteljica) pritiska trtičnu kost. Osim toga, trtica služi kao tačka vezivanja za mnoge tetive i ligamente, a svi oni imaju nerve koji će burno reagovati kad ih nešto pritisne. Čak i naizgled manje stvari, kao što je zatvor, mogu pogoršati stanje.  Bol u trtičnoj kosti može da pojača i hormon relaksin koji luči placenta. Uloga relaksina je da opusti ligamente u karlici kako bi se omogućio porođaj, a može učiniti  trtičnu kost osetljivijom. Bol u trtičnoj kosti može se javiti tokom cele trudnoće, ali je češći u kasnijim fazama.

Bol u trtičnoj kosti: Kako ublažiti bol?

Iako ne možete da promenite faktore koji izazivaju bol u trtičnoj kosti tokom trudnoće, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste olakšali stanje:

• Koristite hladne ili tople obloge. Privijajte ih na bolno mesto više puta dnevno.

• Lezite na bok. Ako možete da birate između sedenja i ležanja na boku – odaberite ovo drugo. Tako će se smanjiti pritisak na trtičnu kost.

Što se analgetika tiče, iuzimajte samo one koje vam preporuči lekar. Ništa na svoju ruku!

Uzmite poseban jastuk. Nabavite okrugli jastuk s rupom u sredini (odličan je i ako imate hemoroide). To će smanjiti pritisak na trtičnu kost prilikom sedenja.

• Isprobajte jogu za trudnice. Izvođenje vežbi istezanja čini čuda.

 

Oprezno s analgeticima!

Uzimanje lekova – bilo da su na recept, bez recepta, biljni ili homeopatski – može bitiproblematično tokom trudnoće.  Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koji lek i uvek pratite uputstva za doziranje na pakovanju.
gpointstudio/gettyimages.co.uk

još iz kategorije