dete grize
24.03.2023 Vaspitanje deteta

Šta da uradite kada vaše dete grize drugu decu?

Mališani rade najlepše stvari: daju neočekivane zagrljaje i maze se uz vas kada su umorni.  Ali tu su i neke manje simpatične stvari – dete grize kada želi da privuče pažnju na sebe.

Otkrivamo vam kako da, korak po korak, naučite mališana da na drugi način pokaže svoja osećanja.

Šta da uradite kada vaše dete grize drugu decu?

Grizenje je prilično uobičajeno kod dece ovog uzrasta. Ipak, razumemo da se osećate frustrirano što baš vaše dete ima ovu naviku. Ali postoje načini da pomognete mališanu da shvati da to nije lepo da radi.

Zašto dete grize, udara ili grebe?

Bebe i mala deca mogu da grizu iz brojnih razloga, kao što su izbijanje zubića ili istraživanje novih igračaka u svojim ustima. Takođe mogu ugristi i drugu decu ili vas jer im je zanimljiva reakcija na to.

Grickanje može biti i način na koji vaš mališan pokušava da privuče pažnju ili izrazi kako se oseća. Frustracija, bes i strah su jake emocijama koje su vašem detetu teške da objasne rečima. Umesto toga, oni će gricnuti, a misliće: „Obrati pažnju na mene!“ ili „Ne sviđa mi se to što radiš!“.

Obično je češće kod dečaka i dešava se između prvog i drugog rođendana. Kako se govor poboljšava, griženje se smanjuje.

Kako da dete prestane da grize?

Sledeći put kada vaše dete nekog ugrize, isprobajte ove korake:

Korak 1: Budite mirni i ozbljinim. Obraćajte se svom detetu sa čvrstim „bez grickanja!“ ili „grizanje boli!“ Neka to budu jednostavne rečenice koje će vaše dete lako razumeti.  Objasnite da je grickanje pogrešno, ali izbegavajte suviše duga objašnjenja dok vaše dete ne bude dovoljno zrelo da razume. Ako ostanete što je moguće smireniji, situacija će se brzže rešiti.

Korak 2: Utešite žrtvu. Usmerite pažnju na osobu koju je vaše dete ugrizlo, posebno ako je u pitanju drugo dete. Ako dođe do povrede, očistite područje sapunom i vodom. Potražite medicinsku pomoć ako je ugriz dubok ili krvari.

Korak 3: Utešite i vaše dete, ako je potrebno. Deca često ne shvataju da ujedanje boli. U redu je utešiti dete koje se oseća uznemireno zbog toga što je nekoga povredilo. Možete naučiti dete da se izvini ili uteši osobu koju je ugrzilo. Ali ako vaše dete koristi grickanje da privuče pažnju, pokušajte da ga ne tešite, već budite ozbiljni.

Korak 4: Ponudite  detetu alternative. Kada se stvari smire, predložite šta može da kaže, umesto da ugrize drugu decu. Na primer: „Ne“, „Prestani“ i „To je moje“.

Većina mališana ne shvata da je pogrešno to što radi. Zato je važno da razumete svoje dete i da mu pokažete kako treba da se ponaša. Nikada ne lupkajte ili ne grickajte svoje dete nakon toga jer ga to uči da je takvo ponašanje u redu.

Ako vaše dete grize, držite se ovih pravila

Budite dosledni. Držite se pravila „Zabranjeno grizenje“ u svakom trenutku.

Pohvalite dete. Možete da kažete nešto poput „Sviđa mi se kako si to rekao“ ili „Jako je lepo što si ostao smiren“ da biste podstakli dete da se češće tako ponaša, umesto da grize.

Planirajte unapred. Mališani obično ne osećaju potrebu da grizu ako znaju šta mogu da očekuju u novim situacijama. Ako se grickanje dešava zbog svađe oko igračaka, razmislite o tome da naučite vaše dete da deli.

Grizenje je uobičajeno kod beba i male dece, ali bi trebalo da prestane kada deca imaju oko 3 ili 4 godine. Ako prevazilazi ovo doba, razgovarajte sa pedijatrom. Zajedno možete pronaći šta uznemirava vaše dete i doći do rešenja. Pogledajte i ovo: Šta kada dete počne da psuje? Uradite ovo da prestane (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Cherry-Merry/GettyImagesPlus

još iz kategorije

Mali radoznalko

04.07.2019 Dete

Od trenutka kad se rodi, mališan je opčinjen svetom koji ga okružuje. Evo kako da podstaknete njegovu radoznalost… [caption id="attachment_12028...

pročitaj još