29.12.2013 Korisni saveti

Oprema za bebu: Šta kupiti, a šta pozajmiti?

U vreme krize, svaki dinar koji uštedite veoma je bitan. Mada znamo da roditelji štede na sebi, a ne na deci, nije na odmet da znate kako da izbegnete nepotrebne troškove…

oprema

Sve više mladih se odlučuje za što kasnije proširenje porodice, zbog loše ekonomske situacije i ubeđenja da za bebu treba mnogo novca. Međutim, ako zanemarimo činjenicu da svaki roditelj za svoje dete želi samo najbolje, kupovina potrepština za novorođenče može da se obavi na bezbolniji način.

Nudimo vam nekoliko saveta kako da izbegnete nepotrebne troškove.

Kupujte po spisku

Napravite spisak svih stvari koje smatrate neophodnim, a onda sedite i pažljivo ga proučite. Štiklirajte sve neophodne stavke, a zatim precrtajte sa spiska sve ono što možete da pozajmite od rođaka i prijatelja.

Ne zaboravite ni na poklone od rodbine koji će neminovno uslediti nakon dolaska prinove. Ovde vodite računa o tome da svima jasno kažete šta vam je potrebno – da ne biste došli u situaciju da dobijete gomilu nepotrebnih stvari, a da one koje su vam zaista potrebne izostanu.

Pre nego što uđete u prvu radnju i ispraznite novčanik, obiđite što više prodavnica i uporedite cene. Verovali ili ne, razlike su tolike da samo na osnovnoj opremi za bebu možete uštedeti i po nekoliko hiljada dinara.

POZAJMITE:

  • Nosiljka i krevetac

Za iznošenje bebe iz porodilišta trebaće vam nosiljka. Nju obavezno pozajmite jer će vam trebati samo tada i nikada više. To se odnosi i na krevetac – uzmite ga od rođaka ili prijateljice čija su ga deca prerasla. Bitno je da mu se spušta prednja stranica, sve ostalo je nebitno.

  • Komoda za presvlačenje

Ovaj komad nameštaja jeste koristan ali nije obavezan. Savetujemo vam da ga nabavite od rođaka ili prijatelja, a ako niste u mogućnosti, razmotrite i ovu varijantu: odvojte neki stočić, pa ga obložite sunđerom preko kog ćete razvući meku mušemu (sve to s donje strane zalepite širokom lepljivom trakom).

KUPITE:

  • Dušek

Koliko god da je očuvan, dušek ne treba pozajmljivati, već nabaviti nov. Međutim, ukoliko se ipak odlučite za polovan, temeljno ga usisajte, izluftirajte i prebrišite vlažnim sunđerom, a potom ga okrenite na suprotnu stranu od one na kojoj je neka beba već spavala.

Osim dušeka, biće vam potrebna i posteljina. Savetujemo vam da kupite nekoliko metara flanela, pa da date krojačici ili rođaki koja ima mašinu za šivenje da vam od njega sašije nekoliko kompleta. Ušteda je zagarantovana.

Za pokrivanje će vam biti dovoljan deblji peškir ili pamučno ćebence i zato ne kupujte jorgane i jastuke – nepotrebni su.

  • Oprema za kupanje

Za kupanje spremite plastičnu kadicu, bokal za polivanje, neutralni šampon, termometar za vodu i mekani peškir s kapuljačom.

  • Pelene i kozmetika

Pelene za jednokratnu upotrebu birajte prema bebinoj težini, a za početak kupite veliko („jumbo“) pakovanje, jer je ekonomičnije. Osim toga, trebaće vam desetak platnenih pelena i isto toliko švedskih gaćica, pet benkica odgovarajuće veličine, troje „zeka“, tri bodija, tri para čarapica, dve pamučne kapice i osnovna kozmetika (Pavlovićeva mast, vlažne maramice, štapići za uši, bebi sapun, makazice za nokte, češalj i četka).

Odeća za novorođenčad nosi oznake od 50 do 62, a kupuje se prema bebinoj porođajnoj dužini. Primera radi, za bebu dužine 52 cm kupite odeću dužine 56.

POZAJMITE/KUPITE:

  • Kolica

Kolica spadaju u najskuplje stavke i zato ih „naručite“ kao poklon od baka i deka. Pre kupovine uputite rodbinu da kupe kolica koja „rastu“ zajedno sa bebom da ne biste kasnije morali da nabavljate nova. Najnoviji modeli sa tri ili četiri točka imaju dodatak koji se koristi i kao deo kolica i kao nosiljka, ali i kao sedište za auto. Kada ga skinete, dobićete klasična tropoložajna kolica.

Ukoliko ste pak odlučili da prištedite, pozajmite kolica od rođaka ili prijatelja ili kupite polovna. Bebi to neće smetati.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije