19.04.2017 Kutak za mame

Povratak na posao: 12 trikova za uspešnu karijeru

Brinete zbog povratka na posao nakon porodiljskog odsustva? Predlažemo vam nekoliko korisnih taktika za lakšu tranziciju od mame 24/7 do (ponovo) zaposlene žene

NA PORODILJSKOM ODSUSTVU

1. Informišite se
Porodiljsko odsustvo može biti potvrda koliko je vaš rad značajan za poslovanje firme. Održavajte kontakt s kolegama koje će vas informisati o tome šta se dešava na poslu. Takođe, pred kraj porodiljskog odsustva zakažite susret sa nekim od rukovodilaca – na taj način ćete pokazati spremnost i želju za povratkom na posao.

2. Ojačajte samopouzdanje
Ako vas uznemirava i plaši pomisao da ćete morati da ostavite bebu nekom drugom na staranje i ponovo se vratiti na posao, razgovarajte o tome sa osobom od autoriteta i poverenja. Premda ste svoje radne sposobnosti privremeno stavili „u mirovanje“, one su i dalje prisutne.

SKRAĆENO RADNO VREME

3. Povratite poverenje
Iskustvo pokazuje da okolina s nepoverenjem prihvata kolege sa skraćenim radnim vremenom i sumnja u to da su dovoljno posvećene poslu. Da se to ne bi desilo i vama, pokažite interesovanje za firmu, radne zadatke i kolege, tako što ćete se uključiti u aktivnosti kompanije.

4. Samopromocija
Potrudite se da skraćeno radno vreme ne remeti vaše napredovanje. Budite pozitivni i istaknite svoja poslovna dostignuća. Samopromocija vam u ovom trenutku verovatno ne pada lako: nedavno ste postali majka i vaš životni fokus preusmeren je na nešto važnije. Međutim, asertivnost, sigurnost u sopstvene sposobnosti i njihovo isticanje, posebno ako ste se prijavili za nove zadatke ili radno mesto u drugoj firmi, neophodni su faktori za ostvarivanje uspeha.

5. Pregovarajte o radnim satima
To što u firmi niko ne radi prema satnici koja vama odgovara, ne znači da treba da se ustručavate da to tražite. U razgovoru sa pretpostavljenim smireno izložite svoje argumente i objasnite način na koji ćete obavljati posao, kao i prednosti takvog rada.

6. Organizujte okruženje
Ako radite od kuće, organizujte prostor i vreme tako da posao teče nesmetano. Takođe, uredite deo stana koji će vam služiti isključivo za rad i gde ćete držati sve stvari potrebne za nesmetano obavljanje posla.

PUNO RADNO VREME

7. Pronađite ravnotežu
Istraživanja pokazuju da čak 80 % zaposlenih majki oseća dvostruku krivicu: zbog toga što ne provode dovoljno vremena sa decom i zato što nisu 100 % posvećene poslu koji obavljaju. Potrebno je napraviti mentalni „spisak“ stvari(ako je nužno, preneti to i na papir) zbog kojih je važno da budete zaposlena mama – životna ravnoteža, održavanje i usavršavanje profesionalnih veština, zadovoljstvo u radu i, naravno, godišnji odmori. Kad god osetite grižu savesti, podsetite sebe na pozitivnu listu, koja će vam vratiti samopouzdanje i uverenje da radite pravu stvar za sebe i svoju porodicu.

8. Spustite standarde
Zaposlene majke obično sebi prebacuju zbog onoga što nisu uradile, umesto da budu zadovoljne onim što svakodnevno postižu. Zato često podsećajte sebe na univerzalnu činjenicu da je biti dobar sasvim dovoljno i da ne treba da težite savršenstvu koje zapravo i ne postoji.

9. Napravite prioritete
U situaciji kada imate mnogo obaveza a malo vremena, morate da imate prioritete. Analizirajte način na koji raspoređujete svoje vreme. Odlučite na šta želite da utrošite manje ili više vremena i napravite plan kako ćete to realizovati. Na primer, ako ste primetili da ne provodite dovoljno vremena s partnerom, nekoliko puta mesečno angažujte nekoga da čuva mališana da biste izašli sa voljenom osobom.
Postavljajte kratkoročne ciljeve, u porodici i na poslu, koji će vam pomoći da eliminišete osećaj da ništa ne radite. Na primer, obavežite se da ćete čitati svojoj deci pre spavanja tri ili četiri večeri nedeljno, ili da ćete jedan dan u sedmici posvetiti samo sebi. Nagradite sebe kada ostvarite svaki cilj.

ŽELITE NOV POSAO?

10. Forsirajte pozitivne stvari
Sumnja u lične sposobnosti najčešći je kamen spoticanja za ostvarenje sopstvenih potencijala. Ako mislite da vas niko neće zaposliti zbog toga što ste postali majka i napravili dužu pauzu u radu, pretvorite tu misao u nešto pozitivno. Recite sebi: „Kvalifikovana sam i iskusna, pritom vrlo voljna da radim.“

11. Nemojte postavljati ograničenja
Sve više kompanija usvaja fleksibilni model zapošljavanja, što savršeno odgovara majkama koje žele da rade od kuće. Analizirajte usluge koje možete da pružite u okviru ovakvog modela rada i usavršite ih.

12. Analizirajte sebe
Mnogi prave grešku kada počinju da tragaju za novim poslom, jer se fokusiraju na broj radnih sati, a ne na vrstu posla koji žele da rade. Dobro razmislite o svojim radnim sposobnostima i kvalifikacijama i načinu na koji možete da ih iskoristite za stvaranje karijere.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije