Roditeljske veštine: Učešće očeva u odgajanju dece

tata i deca

Menja li se tradicionalna podela uloga u kojoj je majka glavni roditelj, a otac preuzima tek manji deo obaveza u odgajanju dece i ostalim svakodnevnim porodičnim poslovima? Iako su prepreke aktivnom očinstvu u našem društvu još uvek velike i dobrim delom uslovljene i ekonomsko-socijalnom situacijom, postoje mnogi načini na koje majke i očevi mogu ravnopravno da podele izazove odgajanja dece i budu uspešni roditelji.

Roditeljske veštine

I očevi i majke jednako su sposobni i voljni da nauče da se brinu se o deci. Ali, ipak majke najčešće već od prvih dana detetovog života preuzimaju ulogu glavnog roditelja. Kad majke odgajaju decu, vremenom preuzimaju sve više obaveza oko dece, dok se otac u toj situaciji oseća izostavljeno i manje uključeno u roditeljske zadatke.

Ono što dodatno otežava celu situaciju, kako majkama tako i očevima, jesu zahtevi na poslu i radno vreme koji ne odgovara potrebama deteta. I muškarci, kao i žene, često se susreću sa zastojem u karijeri ako se odluče na roditeljstvo, a muškarce dodatno brine i moguće zaostajanje na poslu.

Ravnoteža između porodice i posla

Teškoće s organizacijom poslovnog i privatnog života više nisu rezervisane samo za žene. Zaposlene očeve i zaposlene majke muče iste brige kada je reč o pronalaženju ravnoteže između ličnog života i posla. Osim što se većina njih slaže da je ispunjenje porodičnih potreba izazovnije od karijere, više od polovine zaposlenih očeva smatra da bi poslodavci trebalo da im omoguće bolju ravnotežu između ličnog života i posla.

Očevi u poslednje vreme sve češće preuzimaju porodične odgovornosti, a u mnogim zemljama primetan i porast broja očeva koji odlaze na porodiljsko odsustvo. To omogućava veću uključenost očeva u porodični život i uravnoteženu prisutnost oba roditelja na tržištu rada. Ipak, korišćenje te mere uveliko je povezano s visinom primanja majke i oca pri čemu roditelj s višim prihodima prekida porodiljsko bolovanje, nezavisno od želje bračnih partnera za ostanak s detetom.

Tata na porodiljskom odsustvu

Nije dovoljno samo promeniti stav i razmišljanje muškaraca prema roditeljstvu i porodiljskom odsustvu, ako za to ne postoji potpora na radnom mestu i u društvu. Očevi su u velikoj meri informisani o svom pravu na korišćenje porodiljskog bolovanja i svesni su koji značaj njegovo korišćenje ima za uključivanje u odgajanje deteta. Međutim, iako bi više od 80 odsto ispitanih muškaraca podržalo odlazak očeva na porodiljsko, istraživanje je otkrilo i da takav potez nosi mnogo negativnih posledica za muškarca. Pre svega, finansijsku neisplativost, jer muškarci u načelu, još uvek zarađuju više od žena, a naknada koja se prima tokom odsustva takve vrste veoma je niska. Osim finansijske strane, muškarci se susreću i sa veoma negativnim reakcijama okoline.

Fleksibilnost radnog vremena

S obzirom na to da očevi i majke sve češće zajednički dele porodične obaveze, poslodavci bi trebalo da osiguraju podršku za obe grupe zaposlenih. Neravnoteža između poslovnog i porodičnog života problem je koji obuhvata celu porodicu, i može uticati na dobrobit dece zaposlenih roditelja. Takođe, žene se još uvek u većoj meri suočavaju s teškoćama oko uspostavljanja ravnoteže u životu, budući da preuzimaju veći deo posla i odgovornosti u vezi sa porodičnim životom, što uključuje brigu, odgajanje dece i brigu o domaćinstvu.

Zaposlene majke suočavaju se s velikim teškoćama i pri povratku na posao nakon porodiljskog. Za uspostavljanje ravnoteže između porodice i posla, očevima, a posebno majkama, koje još uvek na sebe preuzimaju veći deo brige za decu i porodicu, značajno bi pomogla veća fleksibilnost radnog vremena – koje, nažalost, ostaje nedostižno u velikoj većini domaćih kompanija.

Izvor: Žena.hr
Foto: Freedigitalphotos.net/Ambro
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije