Pozitivno roditeljstvo: Šta to znači?
09.05.2023 Porodica

Pozitivno roditeljstvo: Šta to znači?

Pozitivno roditeljstvo zvuči kao nemoguća misija budući da niko od nas nije stvoren da bude savršen sve vreme. Međutim, neka ponašanja svrstavaju se u ponašanja koja karakterišu pozitivno roditeljstvo. Pročitajte više o tome.

Šta je to pozitivno roditeljstvo?

Pozitivno roditeljstvo je roditeljski program koji nudi nekoliko koraka za efikasno roditeljstvo:

  • Stvaranje bezbednog, zanimljivog okruženja
  • Stvaranje pozitivnog okruženja za učenje
  • Korišćenje asertivne discipline
  • Realna očekivanja
  • Briga o sebi kao roditelju

Bezbedno i zanimljivo okruženje

Roditelji treba da brinu o tome da noževi, lekovi i drugi opasni predmeti budu daleko od domašanja dece. Oni treba da budu bezbedno skladišteni tako da dete nikada ne dođe u kontakt sa njima. Isto tako, treba voditi računa i o bezbednoj vožnji, sedištu, bezbednim bravama, bezbednom dvorištu. Kada se uverite da je okruženje u kom dete boravi bezbedno, posvetite se stvaranju interesantnog okruženja za dete. Mnogi se pitaju šta to podrazumeva i iznenade se kada shvate da nisu u pitanju skupe igračke. Potrebno je kod dece probuditi maštu tako što ćete im obezbediti kutije za pravljenje oblika, kučica, materijale za igranje, odeću za presvlačenje i igranje uloga. Deca se u takvom okruženju neće dosađivati i biće aktivna i kreativna.

Dajte detetu pozitivne povratne informacije

Svako dete voli da bude u centru pažnje svojih roditelja. A samo malo pozitivnih povratnih informacija doprinose mnogo. Obratite pažnju na to šta vaše dete voli da radi i dajte mu pozitivan komentar u vezi sa tim. Deci je potrebna ljubaznost i naklonost. Ruka na ramenu, maženje, lepe reči – sve to čini da se dete oseća željenim, voljenim i sigurnim.

Asertivna disciplina

Asertivna disciplina znači biti pripremljen. Postavljajte osnovna pravila i sledite ih sa posledicom koja odgovara uzrastu u slučaju da se pravila krše. Na primer, ako primetite da se dete grubo igra sa nekom igračkom – oduzmite je. To znači da možete da ignorišete neke sitne stvari ako primetite da dete radi pravu stvar. Pokažite detetu da ste veoma zadovoljni kada je dete ljubazno, pošteno i kada vas sluša.

Realna očekivanja

Niko nije savršen i svi prave greške. Svako dete se drugačije razvija i bitno je da svoja očekivanja prilagodite individualnom razvoju i kapacitetu svog deteta. Svi imamo loše dane i ponekada nam ne ide ni ono što smo juče znali. Dete se u takvim situacijama nada da će mu biti oprošteno i da če mu se dati prilika da ponovo pokuša da dođe do nekog cilja. Dopustite mu da greši jer se uči i putem grešaka.

Pozitivno roditeljstvo podrazumeva i da brinete o sebi

Roditeljstvo nije lak posao. Potrebno je da obezbedite vreme za sebe, da se družite, da imate vreme za svoje potrebe, da radite ono u čemu uživate, da budete sveži i smireni. Ukoliko imate partnera, pobrinite se da radite kao tim. Podeljena odgovornost je mnogo lakša. Ukoliko nemate mogućnosti za to, pronađite druge načine da se izborite za svoje slobodno vreme barem ponekad.
Jovana Jevtić

monkeybusinessimages/ Getty Images Plus

još iz kategorije