08.04.2014 Zdravlje deteta

Preduzmite mere protiv alergija

Da li ste znali da uporan osip (ekcem) na koži vašeg mališana, kao i često curenje iz nosića, mogu da ukažu na pojavu alergije?

al

Ukoliko se na ove pojave ne odreaguje na vreme, vaše dete može da oboli od raznih oblika alergija, astme i respiratornih infekcija kasnije u životu. Zato je važno da odmah preduzmete preventivne mere i tako umanjite rizik.

Ne ignorišeite simptome. Ukoliko vaš mališan često pati od upale uha, ekcema ili mu često curi iz nosića, obavezno ga odvedite lekaru da ispita uzroke ovih simptoma.

Raspitajte se o porodičnoj istoriji bolesti. Ukoliko postoje slučajevi alergija u familiji, vaš mališan je skloniji tome da oboli.

Nemojte davati detetu kravlje mleko i jaja do navršenih godinu dana života. U slučaju da neko u porodici pati od alergijskih oboljenja, posavetujte se sa lekarom zbog uvođenja u mališanovu ishranu potencijalno rizičnih namirnica. U ovu kategoriju spadaju kravlje mleko, jaja, riba, morski plodovi, soja, proizvodi od pšenice, gluten, agrumi i jezgrasto voće.

Ako posumnjate da je određena vrsta namirnica uzročnik alergije, obratite se lekaru. I inače se uvek posavetujte sa njim pre uvođenja ili izbacivanja bilo koje namirnice iz ishrane deteta.

Lekar može da uradi test na alergije probama na koži ili analizom krvi. Ovim metodama moguće je utvrditi da li je dete alergično, kao i prave uzročnike alergija.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije