Kada je potrebna proteza za zube?

Mali je broj dece koja ne moraju nositi protezu kada počnu da rastu stalni zubi. Ipak, starosna granica za ispravljanje zuba ne postoji. Bitno je samo da se, ukoliko primetite da dete ima krive zube, obratite specijalisti ortodontu.

Zašto je važno nositi protezu?
Neke procene govore da u Srbiji svako treće dete ima krive zube, dok druge ukazuju i da gotovo tri četvrtine dece školskog uzrasta mora da nosi protezu. Najvažnije je da vi kao roditelj prepoznate da je vašem detetu potrebno ispravljanja zuba, što nije problem samo estetske već i zdravstvene prirode.
Kada šestice i prvi stalni zubi niknu i kada je smena prednjih zuba u toku a vi primetite da oni nepravilno rasu obavezno se obratite stomatologu. Kako bi ispravljanja zuba bilo uspešno, pored stručnosti i psiho-fizičke zrelosti deteta, bitna je saradnja lekara i roditelja. Važno je da ostanete dosledni u nameri da dete koriguje položaj zuba. Nošenje proteze traje duže od detetovog strpljenja i možda prvobitne želje da nosi protezu. Ono što danas posebno olakšava početak nošenja proteze jeste napredak i usavršavanje pomoćnih aparata, koji uz to mogu biti i veoma atraktivni za dete, jer se rade u raznim bojama i sa aplikacijama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije