3 načina da otkrijete da li je beba dovoljno sisala

Prvih nedelja, nekada i prvih nekoliko meseci, majke imaju bezbroj nedoumica. Da li je beba dovoljno sisala je možda najveća briga svake majke koja doji i to sa razlogom. Mama ne može da vidi koliko je beba ‘jela’, a ni beba ne može da joj kaže. Srećom, beba ima svoje načine da to pokaže…

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Redovno puni pelenu
Bebe u proseku kake 3-4 puta na dan, a popiškiće se oko sedam puta dnevno, kažu stručnjaci u članku objavljenom na sajtu Breast Milk Counts. Međutim, i ako vaša beba nije kakila u proseku tri puta, to nije razlog za brigu sve dok redovno piški. Ako beba ukvasi pelenu dovoljan broj puta, to je znak da je hidrirana, odnosno da dovoljno sisa.

2. Dobija na težini
Iako je normalno da beba u prvim danima izgubi nekoliko grama, obično ih vrati u narednih 10 do 15 dana. Kada beba vrati težinu koju je imala na porođaju, preporukaje da beba tokom prvih šest meseci dobija između 140 i 200 grama nedeljno, pišu pedijatri za roditeljski portal Parents.
Ako primetite da vaša beba ne dobija na težini, to znači da ne dobija dovoljno mleka.

3. Čujete je kako guta
U početku, dok mleko još nije zrelo i dok vaša beba sisa kolostrum, moguće je da se gutanje ne čuje. Ali kasnije, kada mleko nadođe, i kada se dojenje uspostavi, kada se umirite trebalo bi da vidite kako vaša beba pomera bradicu i da je čujete kako guta. Sve dok čujete zvuk gutnja, znači da vaša beba dobija dovoljno mleka, objavljeno je na jednom od sajtova specijalizovanih za dojenje i pomoć mladim majkama La Leche League.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije