Kako zaštititi bebinu kožu od hladnoće?

Zimska hladnoća je najveći “neprijatelj” kože. Kada je dete duže izloženo niskoj temperaturi, krvni sudovi koji hrane kožu se skupljaju, pa koža ostaje bez toplote, ali i bez hranljivih materija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Na udaru hladnoće su obično koža lica i ruku, dok je ostatak tela najčešće dobro zaštićen. Posebnu zaštitu traže i usne; pošto su često vlažne one lako “presuše” na hladnom vazduhu, pa pucaju i “peku”. Deca sa osetljivom kožom, naročito deca koja su sklona alergiji, imaju više problema tokom zime. Hladan vazduh je jedan od uzročnika, ali nije jedini. Grejanje u zatvorenim prostorijama takođe suši kožu, a i nagle promene toplo-hladno doprinose pogoršavanju ekcema.

Šta preduzeti?

Decu treba adekvatno utopliti: rukavice su obavezne, a kožu lica i čela treba zaštititi kapom i šalom. U slučaju veoma hladnog i vetrovitog vremena može se koristiti i maska koja je standardni deo skijaške opreme.

Ne dozvolite deci da izađu napolje neposredno posle pranja ruku ili umivanja, a da se dobro ne obrišu i osuše. Vlažna koža na hladnoći brzo propada.

Hidrantne kreme su obavezne pre izlaska napolje. Naravno, posle nanošenja kreme koži treba ostaviti 10-15 minuta da je upije. Čim se dete vrati u kuću, ruke treba da opere, osuši i odmah namaže hidrantnom kremom. Ako primetite značajno pogoršanje ekcema, obratite se lekaru.

Hidrantna krema je neophodna i posle večernjeg kupanja, a pre odlaska na spavanje, kako bi se koža pripremila za sledeći dan.

Ako se detetu pojave ragade (tzv. napukla koža) potrebna je intenzivnija nega. Pored hidrantne kreme, treba naneti kremu za pantenolom koja ubrzava zarastanje.

Usne treba redovno mazati zaštitnom kremom, obavezno pre svakog izlaska iz kuće, ali i posle pranja zuba.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije