Cigareta? Nikada više!


Danas je svetski dan zdravlja, a samim time trebalo bi da bude i dan protiv pušenja. Kada su u pitanju trudnice i dojilje, svaki dan trebalo bi da bude takav. Evo i zbog čega…

Svaka trudnica morala bi da se odrekne pušenja, a isto bi trebalo da učini i njen partner, jer je to najvažnije što možete da učinite da biste zaštitili i bebino i svoje zdravlje. Pasivno pušenje veoma je opasno za bebe jer znatno povećava rizik od brojnih oboljenja disajnih organa. Deca su mnogo osetljivija na toksične materije iz duvanskog dima, jer se još uvek fizički razvijaju i brže dišu od odraslih osoba (to znači da udišu veću količinu dima).

NE BUDITE PASIVNI
Ukoliko neko od članova vašeg domaćinstva puši, efekti po dete su loši i ugrožavaju njegovo zdravlje. Primera radi, ako beba provede sat vremena u zadimljenoj prostoriji, udahnuće isti broj opasnih hemijskih materija kao da je popušilo nekoliko cigareta. Deca pušača sklonija su da kasnije u životu steknu ovu lošu naviku.
Nemojte misliti da ćete zaštititi dete ako pušite izvan kuće ili u prostoriji u kojoj ono ne boravi. U kosi i odeći zadržava se veća količina toksina koju vaše dete može da udahne. U jednom istraživanju otkriveno je da se nikotin, kao osnovni sastojak duvanskog dima, nalazi čak i u domaćinstvima osoba koje puše izvan doma, a u organizmu deca iz ovih porodica utvrđeno je prisustvo osam puta više nikotina nego u organizmu mališana čiji su roditelji nepušači. Čestice nikotina koje pušači unesu u dom na odeći i u kosi, prenose se i na igračke, posteljinu, nameštaj, podne prostirke ili lebde u vazduhu, sve dok ih dete ne udahne.

OPASNOSTI KOJE PUŠENJE DONOSI VAMA
Pušenje je nesumnjivo najčešći uzrok nastanka raka pluća, ali ova loša navika može da izazove i druge bolesti, kao što su:
* Bolesti disajnih organa
Osim najteže posledice – kancera pluća – pušenje uzrokuje hronična oboljenja pluća, kao što su bronhitis i emfizem (proširenje pluća).
* Druge vrste malignih bolesti
U 30% slučajeva nastanka kancera, uključujući rak grla, grlića materice, želuca, jetre i bešike, pušenje se pokazalo kao dodatni faktor rizika koji ubrzava proces nastanka bolesti.
* Srčani udar
Žene pušači, koje uzimaju i kontraceptivnu pilulu, deset puta su sklonije moždanom udaru, infarktu i drugim srčanim oboljenjima. Inače, samo pušenje povećava rizik od nastanka srčanog udara čak tri puta!
* Ugrožena plodnost
Pušenje smanjuje mušku i žensku reproduktivnu sposobnost za 30%, a kod žena ubrzava pojavu menopauze.
* Starenje
Pušenje ubrzava starenje kože, uzrokuje oboljenja desni, boji zube i narušava vid.

ŠTETNOST NIKOTINA ZA PLOD
Pušenje tokom trudnoće može da poveća rizik od preranog porođaja, pobačaja i smrti ploda. Udisanjem duvanskog dima u organizam trudnice dospeva više od 4.000 štetnih hemijskih materija, uključujući ugljen monoksid. Te materije ulaze u krvotok smanjujući količinu kiseonika potrebnog bebi.
Eksperti tvrde da pušenje redukuje količinu kiseonika u krvotoku za 15%, zbog čega postoji realan rizik od rađanja bebe čija će telesna masa biti ispod proseka. Takođe, postoji dokaz o povećanom riziku od pojave bronhitisa, astme, ekcema, respiratornih problema i iznenadne smrti beba čije su majke pušile tokom trudnoće.

OPASNOSTI ZA BEBE I DVOGODIŠNJAKE
Prema potvrđenim statistikama, čak 42% dece živi u domaćinstvima u kojima neko od članova porodice puši. Ova su deca (ni kriva ni dužna) izložena riziku od nastanka brojnih oboljenja disajnih organa, ali i drugih. Bebe koje su izložene uticaju duvanskog dima, podložnija su prehladama, bronhitisu i astmi od mališana koji imaju sreće da tokom detinjstva udišu čist vazduh. Osim toga, deca pušača podložnija su oboljevanju od meningitisa i nastanku učestalih infekcija uha (uključujući nagomilavanje tečnosti u srednjem uhu, što može da ošteti sluh) od dece nepušača.

KAKO DA PRESTANETE DA PUŠITE?
Priznajemo, odvikavanje od pušenja nije lako. Nikotin je materija koja uzrokuje oslobađanje dopamina u mozgu (hemijska materija koja izaziva dobro raspoloženje) i koja stvara zavisnost.
Zbog toga, prestanak pušenja može da se manifestuje i kao apstinencija od bilo kojeg drugog opijata: pojavljuju se nervoza, uznemirenost, depresija, otežana koncentracija, poremećaj sna, pojačan apetit i neizdrživa potreba da se zapali cigareta. Sve su to privremena osećanja, ali lakše ćete ih prebroditi uz stručnu pomoć. Oni koji odluče da ostave duvan mogu da se odluče za neku od prihvaćenih metoda: akupunktura, hipnoza, nikotinske žvake i flasteri, biljne kapi, granule, specijalne muštikle, ispiranje usta srebro-nitratom…

Prestanak pušenja tokom trudnoće
Za veliki broj žena pušača, vest da su ostale u drugom stanju najjači je motiv da prestanu da puše. Međutim, to je i vreme kada im je potreban savet o izboru bezbednih pomoćnih sredstava kao i o ublažavanju simptoma apstinencije. Da biste naprivili dobar izbor, obratite se svom lekaru.

Pomoćna sredstva za prestanak pušenja
* Terapija zamene nikotina zasniva se na kontrolisanoj primeni supstanci sličnih nikotinu (pa i nikotina), ali u malim količinama. Važno je napomenuti da se tokom primene ove terapije pacijent ne izlaže štetnom dejstvu katrana, ugljen monoksida i drugih toksičnih komponenti duvanskog dima. Pomoćna sredstva ove terapije (flasteri, žvakaće gume, inhalatori, tablete) mogu da se kupe u apotekama bez lekarskog recepta, ali je ipak poželjno da se obratite lekaru, a naročito ako želite da se odviknete od pušenja tokom trudnoće.
Nikotinski nazalni sprej odgovarajući je izbor za „teške“ pušače, koji osećaju naglašene simptome apstinencije, a primenjuje se od 10 do 15 puta dnevno. Ipak, ovo sredstvo odvikavanja nije preporučljivo za primenu u trudnoći.

* Alternativne terapije
Akupunktura i hipnoterapija efikasne su i bezbedne metode odvikavanja od pušenja. Prvi se zasniva na dejstvu na akupunkturne tačke, čime se postepeno umanjuje potreba za cigaretama (do potpunog gubitka), a hipnoterapijom se kontrolisano deluje na centre u mozgu koji regulišu navike. Razumljivo, obe metode treba da vrši osoba koja ima neophodne kvalifikacije za obavljanje lečenja akupunkturom (na primer, centar „Vitalis“ u Beogradu), odnosno hiponoterapije (na primer, „Perfekt Derma“, Gajeva 17, Novi Sad).
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije