Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Kako pušenje u trudnoći utiče na bebu?

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Svaka buduća majka, pre nego što počne da razmišlja o trudnoći, trebalo bi da spozna šta je to što treba, ili ne treba menjati u svom životu ili svojim navikama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Jedna od najbitnijih promena, je promena u vezi sa konzumiranjem duvana odnosno cigareta. Konzumiranje duvana, danas se smatra jednom od najvećih zavisnosti, koja se toliko odomaćila da je postala sastavni deo svakodnevne dozvoljene aktivnosti.

Dejstvo duvana, odnosno nikotina na ljudski organizam je tako da ubrzava srčani rad, sužava krvne sudove, dovodeći do ubrzanja metabolitičkih funkcija organizma.

Ako ga trudnica koristi ispoljava iste efekte, ali sada i na posteljičnom tkivu, sužavajući krvne sudove posteljice, dovodeći do smanjene prokrvljenosti posteljičnog tkiva. To rezultira taloženjem materija na krvnim sudovima koje sa svoje strane još više dovode do suženja lumena krvnog suda, što ima za posledicu usporen fetalni rast i razvoj.

Istraživanje je pokazalo da samo jedan odsto trudnica pokuša da ostavi cigarete zbog saveta njihovog lekara. Zabrinjavajuće je da, konzumiranje cigareta u trudnoći udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Tekstove naših stručnjaka i njihove zdravstvene savete možete pogledati OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije