kako da dojite i mršavite

Saveti nutricioniste: kako da dojite i mršavite istovremeno

Nove mame svesne su da svaki obrok koji pojedu direktno utiče na kvalitet mleka, odnosno hrane za njihovo dete. Jelovnik im je bitno izmenjen jer moraju da paze na grčiće i peristaltiku bebinih creva. Zbog toga pojedine strahuju da bi dodatne restrikcije ishrane mogle da ugroze laktaciju.

Borjana Depalo, nutricionista i iskusna mama devojčice Srne i njene, pre samo tri meseca rođene, mlađe sestre Anike, tvrdi da ipak postoji način da uskladimo dojenje i mršavljenje. Trik je u tome da se, umesto restrikcija u ishrani, naprave bitne promene u svakodnevnim navikama. Novi način ishrane, uz Borjanine savete, neminovno će dovesti do gubitka kilograma. Samo morate biti strpljive.

Da li je dijeta dozvoljena za vreme dojenja?

Najlepši deo majčinstva za mene je detetova prva godina, kad uživamo u svojoj bebici. Međutim, nakon porođaja dolaze i neki problemi. Osim nedostatka sna, većina žena bori se s viškom kilograma. To često zna da nam poljulja samopouzdanje, a samim tim i odnos s partnerom. Da se ne bi desilo da psihički klonemo zbog toga što imamo (samo privremeno) koji kilogram više, važno je da se malo bolje upoznamo s fiziologijom našeg tela.

Ukoliko govorimo o ženama koje su bile normalno uhranjene pre trudnoće, dobijeni kilogrami do kraja devetog meseca odnose se na:

* bebu oko 4 kg

* posteljicu od 1 do 1,5 kg

* plodovu vodu od 1 do 1,5 kg

* dodatnu krv oko 2 kg

* skladištenje masnih zaliha za period dojenja od 2,5 kg do 4,5 kg

* tkivo dojki od 1 do 1,5 kg

* matericu od 1 do 2,5 kg.

Dakle, nakon porođaja bi trebalo da imamo pet-šest kilograma viška, međutim, to nije tako u praksi. Svedoci smo da se žene u trudnoći ugoje i do 25 kg, nekad čak i preko toga. Ukoliko ste jedna od njih, evo saveta kako da izgubite kilograme za nekoliko meseci posle porođaja.

1. NE JEDITE NOĆU kad je u toku noćni podoj. Obavezno u tom periodu popijte šolju čaja nakon podoja (kamilica ili nana, začinjeni kimom), a ukoliko osetite glad – pojedite deset sirovih badema.

2. Obavezno se uobročite i jedite na tri sata kako se ne bi desilo da pregladnite i onda se prejedete.

3. Biljna vlakna su obavezna u sva tri glavna obroka (grilovano povrće, sveža salata) zbog ubrzavanja metabolizma i poboljšanja peristaltike creva.

4. Izbegavajte banane u prva dva meseca jer često znaju da dodatno učvrste stolicu, te može da se oteža pražnjenje – ukoliko imate problem s fisurama i hemoroidima.

5. Izbegavajte industrijske sokove (i od jabuke takođe, jer je MIT da on poboljšava laktaciju) – uglavnom su puni šećera i samo doprinose gojenju).

6. Oprezno sa šejkovima i smutijima – od njih možete dodatno da se ugojite, pošto se blendiranjem uništavaju vlakna te se takav obrok brzo vari. Zbog toga ćete biti vrlo brzo gladni pa ćete prosto morati da unesete još kalorija koje vam nisu neophodne.

7. Unos tečnosti trebalo bi da se svede na vodu i čajeve. Ne biste smele piti manje od dva litra dnevno. To je dobro za vaš metabolizam, ali je neophodno i za održavanje laktacije.

8. Bar dva puta nedeljno uvrstite u ishranu sočivo (prirodni je izvor joda i veoma je bogato biljnim proteinima).

9. Ne mešajte u istom obroku pasulj i hleb budući da to može da vam oteža varenje i izazove nadutost.

BORJANIN SAVET

Ne očajavajte, višak kilograma koje dobijete u trudnoći zaista je moguće skinuti u prvih šest meseci, pa i kasnije. Najbitnije je da ste uporni, dobro organizovani i da o svemu razgovarate sa svojim partnerom.
još iz kategorije