Foto: privatna arhiva

...Slađanu Crvenkov, višu medicinsku sestru i autorku edicije knjiga za trudnice i roditelje dece do godinu dana “Treba znati”

U šestom sam mesecu trudnoće i imam jaku gorušicu. Mnogi mi govore da je to znak da ću roditi bebu s puno kose. Ima li istine u tome ili je nešto drugo posredi?

Nekad se ta tvrdnja smatrala praznoverjem. Međutim, pošto se održala toliko dugo, sprovedena je naučna provera ovog iskaza. I zaista, ispostavilo se da je više od 80% žena koje su imale izražene simptome gorušice u trudnoći rodilo bebe s više kose nego što je prosečno! Međutim, uzrok vaše gorušice može biti i povećana produkcija progesterona, što je prirodno tokom trudnoće. Ovaj hormon izaziva opuštanje karlične muskulature i ligamenata kako bi ženi omogućio neophodnu fleksibilnost tokom porođaja. Sem toga, izaziva i opuštanje sfinktera na vrhu želuca, što rezultuje pojavom gorušice. U svakom slučaju, šta god da je uzrok gorušice – bebina kosica ili hormonske promene, tegobe koje sad osećate trebalo bi da se povuku ubrzo nakon porođaja.

Koliko rano počne da se ispoljava želja za određenim ukusima u trudnoći? Nedugo posle saznanja da sam trudna počela sam da žudim za slanom hranom, pa me zanima da li je to produkt moje psihe ili zaista posledica fluktuacije hormona.

Zbog različitih hormonskih promena koje se dešavaju od momenta začeća, već na samom početku trudnoće, ponekad i pre nego što se ona ustanovi, mogu se javiti promene na fizičkom i psihičkom nivou. Među prvima obično su primetne nagle promene raspoloženja, mučnina i upravo osećaj koji ste naveli – žudnja za određenim ukusom, pa samim tim i za određenom grupom namirnica. Zato se ne pitajte da li ste “umislili” simptome trudnoće. Osluškujte signale koje vam telo šalje i sledite ih. Sve je, svakako, prolaznog karaktera, pogotovo ta naglašena želja za specifičnom hranom, koja je najizraženija u početku i povlači se u drugom tromesečju. Ipak, pazite da ne preterate s unosom soli u organizam i da ne uzimate nezdrave usoljene namirnice, poput čipsa i drugih kupovnih grickalica. Ako želite da udovoljite potrebi za slanim a da ne naškodite ni svom ni bebinom zdravlju, salate i grilovano povrće blago začinjavajte morskom ili himalajskom solju.

Foto: tatyana_tomsickova/iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

Moj devetomesečni sin obožava ugljene hidrate, a ne voli meso. Kako da ga privolim da pojede poneki proteinski obrok?

Odbijanje mesnih obroka nije neuobičajena pojava kod dece tog uzrasta, baš kao što ni želja za ugljenim hidratima ne iznenađuje u tom periodu. Meso je prilično zahtevno za žvakanje, pa mala deca obično zbog toga odbijaju da ga jedu. Ipak, ne treba da prestanete da nudite detetu mesne obroke. Bolje je da pojede i malu količinu mesa nego ništa. Zato budite uporni, s vremenom će se navići. Da biste mu olakšali “posao žvakanja”, u početku mu pripremajte obroke od mlevenog mesa ili obarite meso u komadu pa ga izblendajte i umešajte u pire od povrća koje voli. Takođe, nudite mu sočnije meso – recimo, batak i karabatak lakši su za žvakanje od beline, koja je prilično suva, pa su, samim tim, i bolji izbor. Osim mesa, nudite mu i druge namirnice bogate proteinima – sir, jogurt, kiselo mleko, pasulj, humus…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije