Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara: Primena biljnih lekova u trudnoći i laktaciji

vladimir_vajsPiše: Dr med. specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Vajs

 Bel Medic logo1

Trudnoća, kao posebno i značajno fiziološko stanje u životu žene, odlikuje se burnim fizičkim, hemijskim, metaboličkim i hormonskim zbivanjima, te je kao takva izložena dejstvu pozitivnih i negativnih uticaja spoljašnje i unutrašnje sredine.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Zbog burnog dešavanja dolazi do promena u čitavom organizmu gde se povećava telesna masa, zadržava voda, pojavljuju se promene u raspoloženju u nekim uobičajenim svakodnevnim pojavama. Zbog svih promena javljaju se i simptomi koji ponekad zahtevaju upotrebu supstanci koje će smanjiti neprijatnost. Zbog toga se tokom trudnoće savetuje oprez u upotrebi bilo koje supstance pa tako i bilo koje biljne supstance.

U trudnoći i u periodu dojenja mogu se upotrebljavati biljni preparati, ali uz oprez kao pri upotrebi bilo kog drugog medikamenta. Potrebno je poznavati šta se sme, šta ima pozitivan, a šta negativan uticaj. Ne sme se dozvoliti olako konzumiranje biljnih lekovi jer neadekvatnom upotrebom mogu dovesti do neželjenih i štetnih dejstava tokom trudnoće i dojenja.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na vaša pitanja: Šta su to prekancerozne promene na grliću materice?

Svi biljni lekovi moraju biti prepisani isključivo od strane stručnjaka, a što se u našem okruženju baš ne primenjuje, već se biljni lekovi tretiraju pod nazivom narodni lek i kao takvi se nekontrolisano primenjuju.

Tokom trudnoće pojedini biljni lekovi se mogu koristiti ali isključivo kada se pokaže potreba za njima, a ne svakodnevno i u neograničenim količinama. Svaka materija uneta u naš organizam ima pozitivno, ali ima i negativno dejstvo. Odnos između pozitivnog i negativnog oslikava da li je neka materija lek ili “ otrov”. To pravilo Važi i za biljne preparate.

Obzirom da je trudnoća fiziološko stanje tj nije stanje bolesti, treba izbegavati prekomernu upotrebu lekova i biljnih supstanci. Najbolji savet za svaku trudnicu je umerenost u življenju i umerenost u upotrebi bilo koje strane supstance.

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara: Koje ginekološke infekcije vrebaju tokom leta?

Biljni preparati koji se koriste u trudnoći mogu se podeliti na preparate koji olakšavaju pojedine tegobe, nastale tokom trudnoće, ili služe kao priprema trudnica za porođaj, te se koriste kao kupke za omekšavanje međice.

Svi biljni preparati koji se smatraju da imaju podsticajno delovanje tokom dojenja nisu našli naučno pokriće za takvu osnovu te sa stručne strane ne mogu smatrati lekovitim.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije