24.01.2014 Trudnoća

Zdravstvene ustanove ne primaju trudnice bez overene knjižice iako im to zakon nalaže

zdravstvo

Slučaj trudnice Dijane Jovičić iz Beograda koja ne može da iskoristi svoje pravo na redovne preglede u trudnoći, iako joj to zakon omogućuje, još jednom pokazuje kakav javašluk vlada u državnim ustanovama u Srbiji.

Svedoci smo da je samovolja i slobodno tumačenje zakona od strane pojedinaca očigledno jače od samog zakona, a žrtve takvog stanja u društvu su uglavnom osetljive grupe poput trudnica, porodilja i dece, kao što je i sada slučaj.

Zakon o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja je vrlo jasan i propisuje da ove grupe imaju pravo na zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li imaju ili nemaju overenu zdravstvenu knjižicu. Međutim, da zakon važi samo na papiru i da nema ko da ga sprovodi pokazuje upravo slučaj Dijane Jovičić.

Podsećamo, prema pisanju dnevnog lista Politika, trudnica Dijana Jovičić nije mogla da bude primljena u Dom zdravlja na pregled, pa je analize krvi, ultrazvučni pregled i sve što je neophodno za praćenje trudnoće primorana da plaća u privatnoj ustanovi.

Izvor: bebac.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije