dete, ružne reči, psovke
25.03.2022 Vaspitanje deteta

Dete i ružne reči: sasecite psovke u korenu

Istina je: koliko god da se trudite i vodite računa o izražavanju neminovno će doći dan kada će vaše dete početi da psuje (ili će bar to pokušati). Zato, budite spremni na vreme da se izborite sa ružnim rečima.

Zašto deca psuju?

U uzrastu od dve do tri godine, kada im se naglo širi rečnik i kada usvajaju nove izraze, deca se jednostavno igraju rečima. Ona, bez ikakvog predumišljaja, upotrebljavaju nove reči u situacijama koje im se čine odgovarajućim i prate reakcije okoline. Na ovaj način, iz konteksta, deca usvajaju značenja reči.

Slično se događa i sa psovkama i pogrdnim imenima. Hteli mi to ili ne, mališani su izloženi različitim vrstama govora koje upotrebljavaju odrasli. Oni kupe nove reči u porodici, u gostima, vrtiću, sa televizije, društvenih mreža, na ulici… Iako ste vi prvi i najznačajniji primer, dete govor usvaja i kroz druge socijalne interakcije.

Šta da radim kada dete opsuje?

Pošto su nove reči neka vrsta igre za vašeg mališana, morate pripaziti kako reagujete na nepoželjne izraze. Važno je da zapamtite da dete to ne radi da bi vas osramotilo, niti ima nameru da vas izazove. Psiholozi vam predlažu dva pristupa: ignorisanje ili opomena.

Ako se odlučite za ignorisanje, i dalje je važno da svojim stavom poručite da to nije bila reč koju bi trebalo izgovoriti. Kada dete kaže ružnu reč, nemojte mu se obratiti, ali se u njegovo ime izvinite prisutnima. Ovo šalje detetu poruku da ta reč nije dobra i da ne treba da je ponavlja.

Ukoliko se opredelite za opomenu, budite smireni. Nemojte kritikovati dete, već iznesite činjenicu: „Ta reč je ružna” i – odmah mu ponudite alternativnu reč sa pozitivnom konotacijom.

Zbog ružnih reči u centru pažnje

Većini roditelja problem predstavlja bliža okolina, koja, iz nekog razloga, smatra prilično simpatičnim kada dete govori neprimereno. Ako je reč o vama bliskim ljudima, objasnite im da vam to smeta i tražite da i oni ignorišu dete kada psuje.

Zašto je to toliko važno? Zato što, iako je psovka bila samo nepoznata reč kada ju je dete izgovorilo, ukoliko dobije snažnu reakciju, ta reč će postati sredstvo da se od odraslih ponovo postigne ista reakcija te da se dete nađe u centru pažnje. Bilo da burno odreagujete šaljući negativnu poruku, bilo da se dete suoči sa smehom i podrškom, ono će u sebi napraviti mentalnu zabelešku koja izgovorenu reč spaja sa snažnim utiskom. Za dete je to veliko otkriće, poput neonskog natpisa koji kaže: „Ja sam u centru pažnje!” i budite sigurni da će prvom prilikom ponoviti tu reč.

Ako se ovakva situacija već dogodila, vreme je da razgovarate sa svojim detetom i da mu stavite do znanja da takvo ponašanje i takav govor, ipak, nisu prihvaćeni u društvu i da će mu u jednom trenutku doneti epitet nepristojnog deteta. Ovo je fraza koju ćete, verovatno, ponavljati tokom godina, prilagođeno uzrastu mališana.

Psovke i starija deca

Ako ovo ne bude imalo efekta, pokušajte sa mestom za psovanje. Ova metoda podrazumeva da odredite mesto u kući gde stoje oni koji psuju. Kada opsuje, dete pošaljite na to mesto, izolujte ga od porodice. Umesto da se nađe u centru pažnje, dete će se osetiti isključeno i izgubiće motivaciju da nadalje ponavlja svoje ispade.
SIphotography/GettyImagesPlus

još iz kategorije