Kako sprečiti dete da govori ružne reči?

Sva deca eksperementišu sa psovkama i ružnim rečima. Nekada roditeljima nije jasno gde su to mogli da čuju ali treba biti svestan činjenice da su deca mali sunđeri koji jednostavno sve upijaju.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ne mora da znači da non-stop psujete u kući jer mališan ružne reči može čuti na televiziji, u prodavnici, na igralištu, u vrtiću… Dovoljno je da neku reč čuje samo jednom i da je ponavlja stalno. Najvažnije je da detetu stavite do znanja da je psovanje nepristojno.

Za početak naravno treba da budete dobar primer. Čak i ako ste ranije psovali imajte na umu da je sada kada imate dete to neprihvatljivo i potrudite se da iz svog rečnika izbacite ružne reči. Ukoliko vam se pak omakne neka psovka izvinite se mališanu za svoj govor.

1. Ignorišite dete kada počne da psuje. Mališan verovatno traži vašu pažnju na taj način, a ako je ne dobije potrudiće se da je pridobije na neki drugi način.

2. Nagradite dete malim poklončićem (čokoladicom, odlaskom u park…) kada se izvini što je opsovalo ili se ispravi prikladnom rečju. Dete time daje do znanja da je svesno da je pogrešilo i treba ga nagraditi što se potrudilo da se ispravi. Neke mališane će to podstaći da vašu pažnju privuku pozitivnim i lepim ponašanje.

3. Objasnite detetu da su ružne reči neprihvatljive, ali budite spremni na to da će dete možda biti zbunjeno oko toga koje reči su prihvatljive a koje ne, pa će vas stalno ispitivati. Budite strpljivi, ali i pažljivi, da ne pretera sa stalnim zapitkivanjem.

4. Utvrdite kaznu za psovanje i budite dosledni u sprovođenju. Vikom i ljutnom nećete ništa postići. Neka kazna bude, recimo, zabrana gledanja crtaća, zabrana slatkiša i slično. Ako mu zabranite nešto što voli, dete će vremenom i samo razmisliti da li želi da „žrtvuje“ nešto zbog psovanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije