Roditelji, ne vrtite decu držeći ih samo za ruke

Ne postoji roditelj koji nije zavrteo svoj dete oko sebe držeći ga za ruke na putu ka parku ili igralištu. Deci se to toliko dopada, da gotovo nema mališana koji bar jednom nije zamolio mamu ili tatu da ga vrte.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Iako je njima to zabavno, postoji ozbiljan razlog da sledeći put odbijete da im uslišite molbu. Zglobovi kod male dece nisu još potpuno razvijeni, ligamenti u tom uzrastu su labavi, tako da radijus kost može lako da se iščaši, odnosno da ispadne iz zgloba lakta.

Povreda poznata kao “dadiljin lakat” ili “izvučen lakat” najčešće se javlja u uzrastu od prve do četvrte godine. Do ove povrede može doći svaki put kada povučete dete za ruku – npr. čak i kada dete padne držeći roditelja za ruku. To se može desiti čak i kada se mališanu zaglavi ruka u rukavu dok se oblači.

Međutim, igra u kojoj dete vrtite ukrug držeći ga za ruke dok šetate parkom ubedljivo nosi najveći rizik i zbog toga je treba izbegavati.Tzv. “dadiljin lakat” mora da pogleda doktor, te da ga sa svojim timom vrati u ležište – što može biti u trenutku veoma bolno. Simptomi nestaju istog trenutka kada se kost vrati u ležište, ali problem je u tome što kad lakat ispadne jednom – velika je verovatnoća da će se iščašiti opet.

Neka deca imaju veće predispozicije da im kost ispadne iz ležišta, pa zaista nema potrebe da se osećete krivim ukoliko se to dogodi slučajno.
Sledeći put kada vas dete preklinje da ga zavrtite na putu do igrališta, sačekajte da dođete do prave vrteške, a u suprotnom biste mogli da završite u ambulanti. I da preživite veliki stres – i vi i vaše dete.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije