U čemu greše roditelji tinejdžera?

Preterana kontrola kao i prevelika sloboda jednako su pogubne u vaspitanju dece, pogotovo u ranoj mladosti, slažu se stručnjaci.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Roditelji najviše greše kada pokazuju premalo interesovanja za aktivnosti kojima se bave njihovi tinejdžeri, kada ih nedovoljno hvale i pokazuju ljubav, nemaju vremena za njih, omalovažavaju ih ili postavljaju preterane zahteve, ne poštujući njihova osećanja. Greše i kada i sami nisu „uzorni“ i ne mogu da se izbore sa porocima i lošim navikama, kada sve podrede sticanju materijalnih dobara ili ih opterećuju svojim životnim problemima.

Roditelji bi, zapravo, prema tinejdžerima trebalo da se ophode sa više suptilnosti, jer mladi u ovom periodu počinju da razmišljaju na drugačiji način uviđajući da njihovi roditelji nisu savršeni i nepogrešivi, ističu psiholozi. U suštini malo toga može da se uradi na „prevaspitavanju“ tinejdžera. Ali, može da se razgovara, pod uslovom da se pre toga roditelj naoruža strpljenjem i sačeka da tinejdžer sam izađe iz tog svog čudnovato obojenog „mikrosveta“.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije