kada dete počne da psuje
10.02.2023 Vaspitanje deteta

Šta kada dete počne da psuje? Uradite ovo da prestane

Vaš mališan ponekad ume da bude pravi mali papagaj, a posebno je nezgodno kada dete počne da psuje i zapitkuje neprijatna pitanja u javnosti.

Jedva čekamo da naši mališani počnu da govore i da nam kažu šta misle i osećaju. Onda kada to urade, ponekad se zateknemo da poželimo da samo… prestanu. Prirodno je da se osećate užasnuto kada vaše dete kaže nepristojnu reč, ali to je sasvim uobičajeno i veoma normalno –to ne znači da je vaše dete loše ili bezobrazno.

Šta kada dete počne da psuje?

Zašto deca psuju?

Prva stvar koju treba zapamtiti kada su u pitanju mališani – oni imitiraju sve što odrasli rade. Ako psuju ili govore neprikladne reči, to rade zato što su to čuli negde drugde.

Čak i ako ste izuzetno oprezni da ne psujete pred svojom decom, mališan je to možda čuo od drugih članova vaše porodice, ili čak na televiziji. Tako da vredi razgovarati sa okruženjem ako je to bio slučaj i biti svesniji onoga što se dešava u pozadini.

Uradite ovo kada dete počne da psuje

Ako vaše dete psuje, imate dve mogućnosti. Možete vrlo mirno da kažete „nemoj da koristiš tu reč“ i umesto toga predložite drugu potpuno nepovezanu reč koju on još ne zna i naučite ga tome. Druga opcija je da ga potpuno ignorištete – jer će ga reakcija samo naterati da poželi da to uradi ponovo.

Vredi zapamtiti da u prvom slučaju malo dete ne razume da je reč koju izgovara uvredljiva i da je ne izgovara radi reakcije. On samo isprobava različite reči. Način na koji reagujete će ga naterati da to ponavlja jer mu je vaše neprijatno iznenađenje bilo zanimljivo.

Šta kada dete postavlja neprijatna pitanja?

Vaše dete ima bezgraničnu radoznalost (znate ono „A šta je ovo? A zašto je to tako?“) i nema pojma o tome kako će njegova pitanja uticati na druge oko njega.

Kada se okrene prema vama u punom autobusu i glasno pita zašto ta žena ima veliki stomak, on to radi zato što je radoznao i ne razume da ne treba to da radi.

Ako se to dogodi i pomenuta osoba čuje, izvinite se, ali ne pravite veliku brigu oko toga jer će, poput psovanja, vaše dete ponovo želeti vašu rekaciju. U većini slučajeva, osoba o kojoj govorite razumeće da su deca radoznala i prirodno je da postavljaju pitanja.

Što se vašeg mališana ili predškolca tiče, on jedva čeka da vam ispriča o ovoj novoj, drugačijoj i uzbudljivoj osobi koju je video, a kao što je to čest slučaj kod dece, njihovi glasovi nemaju dugme za smanjivanje zvuka.

Izazov je pronaći način da objasnite svom detetu šta je pogrešno u tome što rade, istovremeno uvodeći ideje kao što su osetljivost, poštovanje i empatija.

Ako ste zabrinuti, možete reći svom detetu: „Tako si dobra u zapažanju ljudi! Ali ponekad ljudi mogu biti povređeni ako pričamo naglas o tome kako izgledaju. Umesto toga, uvek možeš da mi šapneš na uvo šta si videla.“

Budite strpljivi kada dete počne da psuje. Neće se transformisati u malog diplomatu preko noći, ali s vremenom i uz vašu pomoć, naučiće da razmisli pre nego što nešto kaže. Pročitajte i ovo: Odvojite dete od telefona: 6 trikova koji će pomoći da se odviknu (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Khosrork/GettyImagesPlus

još iz kategorije