10.02.2015 Vaspitanje deteta

Roditeljska ljubav podiže samopouzdanje kod dece

Kad god imate vremena, budite sa svojom decom, pokažite im koliko ih volite i koliko vam znače. Ljubav je jedina stvar koja ne može da se kupi a ukoliko je dajete, budite sigurni da će vam se višestruko vratiti.

Prošlo je porodiljsko bolovanje i vratili ste na posao. Prošao je period prilagođavanja na stare kolege i stari posao. Već ste ušli u poslovnu rutinu ali ipak nešto nedostaje. Nedostaje vam vaše dete koje ćete videti tek kasno popodne kad stignete kući.

Na prvi pogled, sve je isto kao pre trudničkog odsustva. A zapravo, više ništa nije isto. Vaša porodica bogatija je za jednog člana, a vaša energija sada je podeljena, između posla i svih kućnih obaveza.

Bez obzira na to koliko ste umorni i iscrpljeni stigli sa posla, nemojte to da pokažete pred decom jer će oni posle nekog vremena da pomisle kako su oni krivi za vaš umor.

Ako nemate pomoć u kući, bake i deke nisu u mogućnosti ili ne možete dadilju da plaćate prekovremeno, pokušajte u svoj odmor da uključite i decu. Naravno da je to ponekad neizvodljivo, ali pokušajte. Npr, predložite deci neku aktivnost koja se obavlja na podu.

Sa devojčicama je mnogo lakše jer one žele da budu i frizerke i doktorice i još mnogo toga. Pedložite svojoj princezi da vi budete model a ona neka vas frizira. Istina, malo šta će vama da prija u to “trljanju” glave, ali dozvolite detetu da oseti vašu bliskost. Ili, vi budite pacijent, a vaše čedo neka bude lekar. Vi ćete bar na kratko ležati (zamislite da se odmarate) a vaše dete će se osećati sigurno i zadovoljno.

Dečacima možete da predložite da vi budete tunel, npr. lezite na pod, na leđa, savijte kolena tako da dete stekne utisak da ste od svojih nogu napravili tunel. Igra za decu podstiče maštu, iskoristite je i vi.

Uključite tatu u ceo proces kad god je u mogućnosti. Sve veći broj očeva sami priželjkuje da što više vremena provodi sa decom, što je za svaku pohvalu. Smisilte neku aktivnost u kojoj ćete se bar malo odmoriti, „napuniti baterije“ do sledeće aktivnosti u koju ćete obavezni uključiti i dete.

Ukoliko tata nije u mogućnosti zbog posla da provodi vreme sa detetom, podstaknite ga da to uradi bar uveče pred spavanje. Odvojite bar pola sata posle večere i spremanja u kupatilu samo za sebe i svoju porodicu. Svi budite na jednom krevetu, pričajte priče, mazite svoju decu, ljubite ih i maksimalno pokažite i pružite ljubav. Pokažite deci koliko se mama i tata vole, pokažite osmeh i sreću, deca to umeju da prepoznaju.

Važno je da vreme provodite sa decom iz više razloga. Deca koja rastu uz puno ljubavi, postaju stabilnije ličnosti, ranije se osamostale za razliku od dece koja u bila lišena roditeljske ljubavi. Dete koje u detinjstvu dobija dovoljno ljubavi, u kasnijim godina ima veću dozu samopouzdanja, lakše prihvata sve socijalne promene. Takođe, u porodicama u kojima vlada ljubav, deca su manje podložna maloletničkoj delikvenciji, ovakva deca retko završe u lošem društvu.

Praksa je pokazala da na jednostavan način možete da utičete na samopuzdanje kod dece, na razvoj dečije ličnosti i na kraju krajeva, kako mali ljudi mogu da postanu veliki.

Zato, kad god možete, bar pred spavanje, pokažite maksimalnu ljubav svom mališanu. Svaki minut proveden sa decom, u budućnosti će vam se višestruko vratiti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije