Savet stručnjaka: Zašto je igranje važno za razvoj dece?

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / aleksbatalov@gmail.com

Medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov / [email protected]

Igra za decu predstavlja izvor radosti,međutim igra je mnogo više od toga. Kroz igru deca upoznaju sebe i svet oko sebe,upoznaju se i druže sa vršnjacima i fizički su aktivni. Istraživanja pokazuju da igra pomaže u postizanju samopouzdanja, održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja, pomaže razvoju mašte, kretivnosti, sposobnosti rešavanja problema i socijalnih veština.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako dete raste tako će se menjati i igra. Za novorođenče i odojče najbolja „igračka“ ste vi sami. Bebama je potrebno da gledaju u vaše lice i čuju vam glas.

Zato budite nasmejani, pevajte vašoj bebi, ljuljajte je, pljeskajte rukama, prstima, ponavljajte bebine zvukove i masirajte je. Bebe starije od šest meseci, do godinu dana vole igre skrivalice, igre sa kutijama i lopticama. Izvedite bebu napolje opisujte joj sve što vidite, igrajte se sa igračkama različitih oblika, veličina, boja i omogućite bebi da dodirne materijale različitih tekstura.

Takođe i za igru sa mališanima od godinu pa naviše ne treba trošiti mnogo novca. Oni vole igru sa plastičnim čašama, flašama, balonima, rolnama i ambalažom od kozmetičkih proizvoda. Omogućite im da se igraju napolju, da trče i skaču.

Oko treće godine naročito je značajna simbolička tj. „kobajagi“ igra. Ohrabrujte decu da se igraju raznih uloga, dramskih igara ali i vi učestvujte i budite detetu dobar govorni uzor.

Sa decom predškolskog uzrasta zajedno izmišljajte priče gde su oni glavni junaci. Takođe, priče kako je glavni junak sličan vašem detetu a na temu šta se događa ili šta ih brine u svakodnevnom zivotu, da bi dete lakše uvidelo rešenje svog problema i razumelo svoja osećanja.

Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za svoje dete je da se igrate sa njm. Na taj način detetu šaljete poruku da ste zainteresovani za ono što radi a dete će se osećati voljeno i samim tim samouvereno. Ono što je veoma važno je da u igri ne namećete vaša pravila, nego da poštujete dečija. Pored toga, vaš zadatak je da obezbedite bezbednu sredinu za igru.

Deca vole da se igraju sa roditeljima ali ponekad im je potrebna samo neka ideja ili podsticaj. Osluškujte i pratite svoju decu, odvojte svakodnevno vreme za igru i ne samo što će te jačati mešusobnu vezu nego ćete se i vi osećati ispunjenije i bolje!

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi našeg stručnjake a na vaša pitanja odgovara medicinska sestra-vaspitač Aleksandra Batalov.

Pročitajte i… Savet stručnjaka: Šta raditi kada dete neće da jede u vrtiću?
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije