01.12.2015 Zdravlje i nega

Trudnoća i porođaj sa HIV-om

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv SIDE. Sa HIV virusom u svetu živi oko 35 miliona ljudi, što je za petinu više nego pre 10 godina, upozoravaju stručnjaci. Procenjuje se da u Evropi dva i po miliona ljudi živi sa tim virusom, ali da svaki treći zaraženi ne zna da ima HIV. Broj obolelih raste i u Srbiji.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Naime, pre desetak godina, održavanje trudnoće osoba sa HIV-om moglo da se radi svugde. Danas, na sreću, nije tako – te trudnoće imaju svojih specifičnosti, a svaka nova trudnoća nosi nekakva nova saznanja. Ovoga puta nas je interesovalo šta možemo da saznamo o ugroženosti beba čiji su roditelji, ili jedan od roditelja, zaraženi HIV-om, a na pitanje da li su prekidi trudnoće česti te i kako se održava trudnoća zaraženih HIV-o odgovorio nam je specijalista ginekologije i akušerstva dr Vladimir Vajs.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Šta je zapravo HIV virus
HIV je Virus Humane Imunodeficijencije koji inficira ćelije imunog sistema čoveka, dovodeći do pada i onesposobljavanja imunog odgovora ljudskog organizma. Infekcija HIV je postepena i progresivna bolest, koja može dovesti do najtežeg oblika ispoljavanja oboljenja, koje se nazina AIDS ili stečena imuno deficijencija.

Kada nastaje HIV infekcija i kako se ona prenosi na plod
HIV infekcija može nastati u svakom dobu ljudskog života, pa i tokom  trudnoće, odnosno nakon porođaja. Kod trudnica, infekcija se može preneti  na plod takozvanom vertikalnom  transmisijom, kroz posteljično tkivo, tokom porođaja ili dojenja.

Šta je prvi korak posle saznanja da je trudnica HIV pozitivna
Da bi se mogućnost prenosa smanjila na najmanju moguću meru neophodno je
prvo znati da je trudnica inficirana HIV-om. To se postiže pravovremenim
testiranjem, bilo na početku ili tokom trudnoće. Spoznajom da je da postoji infekcija moguće je sprovesti mere lečenja čiji je cilj da se što je manje virusnih partikula prenese ka plodu. Što se ranije započne sa lečenjem, verovatnoća uspeha je veća.

Da li je dozvoljen porođaj prirodnim putem ako je trudnica HIV pozitivna
Takođe, kada se zna da je trudnica inficirana HIV virusom, način porođaja se planira i ne dozvoljava se njgovo spontano započinjanje, već se u većini slučajeva vrši operativno dovršavanje putem carskog reza.

Da li HIV pozitivna trudnica sme da doji
Nakon porođaja, inficiranim trudnicama dojenje se ne preporučuje, jer se  mlekom prenose virusne partikule ka novorođenčetu. Danas su u upotrebi različiti antiviralni lekovi koji se mogu upotrebljavati  tokom trudnoća dovodeći do manje verovatnoće prenosa infekcije ka plodu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije