Stručnjaci poručuju: Zahvaljujući vakcinaciji kao preventivnoj meri, iskorenjene su mnoge zarazne bolesti!

Kako je ovo gorući problem u proteklom, a biće verovatno i u narednom periodu, odlučili smo da se pozabavimo i ovom temom, te smo pokušali da odgonetnemo nedoumice u vezi sa vakcinisanjem dece u Srbiji.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Naime, u razgovoru sa Draganom Kostadinović, višom medicinsko sestrom koordinatorom imunizacije Doma zdravlja “Novi Sad” i pedijatrom-neonatologom Slavicom Simić, stručnjakom Opšte Bolnice “Bel-Medic” iz Beograda, saznali smo zašto je važna vakcinacija, koje su njene prednosti, ali i koje su najgore zdravstvene posledice odbijanja ove preventivne mere od raznih bolesti.

Portret

Dragana Kostadinović, viša medicinska sestra i koordinator imunizacije Doma zdravlja “Novi Sad”

 

 

 

Zašto je važna vakcinacija i koje su njene prednosti?

– Vakcinacija je jedno od najvećih dostignuća u medicini. Zahvaljujući vakcinaciji kao preventivnoj meri, iskorenjene su mnoge zarazne bolesti velikog zdravstenog i socioekonomskog značaja koji se ogleda u prevenciji od oboljevanja, prevenciji komplikacija bolesti, invaliditeta i smrti od zaraznih bolesti. Ma koliko bila skupa preventiva, uvek je jeftinija od kurative-lečenja.

Koliko su opasne bolesti protiv kojih se deca vakcinišu?

– Bolesti protiv kojih se deca vakcinišu mogu biti opasne, kao i komplikacije koje određene zarazne bolesti izazivaju. Stariji se sećaju Variola vera – velikih boginja. Zahvaljujući vakcini protiv difterije – crnog prišta, ove smrtonosne bolesti nema preko šest decenija, a slično je i sa dečjom paralizom koja daje za posledicu invaliditet. Tetanus je smrtonosan za nevakcinisana povređena lica. Meningitis u odojčadskom uzrastu može biti fatalan. Nevakcinisani protiv boginja, osim osipa, mogu oboleti od komplikacija čije posledice mogu biti životno ugrožavajuće. Mnogi životi sačuvani su zahvaljujući vakcinama protiv raznih virusa i bakterija.

Koje su najveće zablude u vezi sa vakcinacijom dece?

– Zabluda o MMR vakcini, za koju je dokazano da ne izaziva Autizam kroz 12 studija, zbog koje je britanski lekar izgubio licencu, dovela je do pojave izbegavanja vakcinacije. Uzroci koji dovode do zabluda u vezi sa vakcinacijom su: nеdovoljno znanja o imunizaciji; nepoznavanje vakcina i principa vakcinacije; nesagledavanje koristi od vakcinacije i isticanje uobičajenih neželjenih reakcija.

3

Legenda skraćenica: 

– BCG – protiv tuberkuloze
– DTaP – difterija, tetanus, veliki kašalj
– Hib – meningitis hemofilus influence B
– DT – difterija, tetanus
– dT – difterija, tetanus
– MMR – morbili, rubeola, parotitis
– TT – tetanus

Da li vakcine imaju neka štetna dejstva?

– Nema ni jednog leka, pa ni vakcine, gde u uputstvu nisu opisane uobičajene nuz pojave prolazne prirode. Teže, neželjene reakcije su znatno ređe. Svako dete koje se javi na vakcinu predhodno je detaljno pregledano po sistemima organa, uzeta su antropometrijska merenja i samo zdrava deca na dan vakcinacije bivaju imunizovana. Tako se minimiziraju mogućnosti za teže neželjene reakcije. Neka deca imaju lične zdravstvene prepreke za imunizaciju koje utvrđuje izabrani pedijatar ili Komisija za utvrđivanje kontraindikacija za imunizaciju.

Koje su najgore zdravstvene posledice odbijanja vakcinacije?

– Zdravstvene posledice odbijanja imunizacije na individualnom nivou su oboljevanje, a na nivou zajednice pojava epidemija manjih ili većih razera u nevakcinisanoj populaciji. Svedoci smo nekoliko mikroepidemija malih boginja od 2007. godine na ovamo. U velikom su riziku i vulnerabilne grupe, koje zbog migracija i načina života, ostaju nevakcinisane bili sa nepoznatim vakcinalnim statusom što nosi rizike od importovanja virusnih bolesti.

Da li roditelji koji odbiju vakcinaciju svojih mališana snose neke zakonske posledice?

– Vakcinacija je u Republici Srbiji je obavezna Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je usklađen sa regulativom EU. Zakon predviđa kaznene mere za roditelje/staratelje koji se nisu odazvali na poziv za vakcinaciju deteta u vidu novčane kazne od 30.000-150.000 dinara.

Koje vakcine su u Srbiji obavezne, a koje ne, i zašto je to tako?

– Pravilnik o imunizaciji bliže propisuje Kalendar imunizacije i obuhvata:
1) obaveznu aktivnu imunizaciju lica određenog uzrasta (od novorođenčeta do odrasle osobe)
2) obaveznu imunizaciju lica eksponiranih određenim zaraznim bolestima (hepatitis B, besnilo, tetanus)
3) aktivnu imunizaciju lica po kliničkim indikacijama (grip, pneumokok, meningokok)
4) aktivnu imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju (žuta groznica, tifus, kolera zavisno od destinacije)

Koliko je u Srbiji procentualno vakcinisano dece?

– Obuhvat imunizacijom u Republici Srbiji svake godine se prikazuje u godišnjem izveštaju, a kreće se u okvirima bezbednog obuhvata od 95 % i više. Nekoliko godina unazad nešto je niži od poželjnog. Izveštaj o imunizaciji za Republiku Srbiju objavljuje IZJZ Srbije “dr Milan Jovanović Batut” polovinom tekuće godine za predhodnu kalendarsku godinu.

Da li se broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju povećava ili smanjuje iz godine u godinu i kako to regulisati?

– Broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju je svakako veći nego pre 10 godina.Međutim, roditelji se vraćaju vakcinaciji sa odloženim preporučenim datumom za vakcinaciju. Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti će, nadamo se vratiti vakcinaciju u pravovremene rokove i bolji obuhvat, što bliži 100%.

Na sledećoj strani pogledajte šta kaže stručnjak pedijatar-neonatolog iz Opšte Bolnice Bel-Medic…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije