16.03.2016 Trudnoća

Dilema: Dijeta u trudnoći?!

Pitanje koje često sebi postavljaju buduće mame: kako se sačuvati od prekomerne kilaže u trudnoći

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Mršavljenje u trudnoći tema je brojnih rasprava medicinskih stručnjaka. Prema svetskim medicinskim standardima žene koje su patile od gojaznosti na samom početku trudnoće bi trebalo da dobiju od 6 do 11,5 kilograma. Gojaznost u trudnoći osim za majku, kojoj se značajno povećava rizik oboljevanja od visokog krvnog pritiska i trudničkog dijabetesa, predstavlja opasnost i za dete i zato je potrebno voditi računa o svom telu i ishrani.

Ukoliko želite da budete sigurne da činite najbolje za sebe i svoje nerođeno dete, pridržavajte se ovih vrlo važnih pravila koja će trudnicama s problemom viška kilograma olakšati samu trudnoću, ali i period nakon porođaja.

1. Promene u ishrani
Promene u ishrani trebalo bi započeti pre trudnoće, ali ako to nije bio slučaj, sam početak drugog stanja pravo je vreme za to, bez izgovora i odlaganja. S obzirom na to da sama trudnoća traje poprilično dugo, imate dovoljno vremena za rad na promenama u ishrani koje će tokom trudnoće i nakon porođaja koristiti mami, ali i detetu.

2. Razbijanje mita – jedeš za dvoje
Ovo je najstariji mit koji zna svaka trudnica, a on može biti vrlo opasan za zdravlje majke i deteta. Tokom drugog i trećeg tromesečja trudnicama se apetit značajno povećava zbog čega mnoge žene posežu za velikom količinom kalorija koje telu u trudnoći nisu potrebne. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, trudnicama je u poslednjem tromesečju potrebno svega 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno kako bi održavale i zadržale optimalnu kilažu.

3. Oprezno s fizičkim aktivnostima
Iako je fizička aktivnost vrlo važan deo zdravog načina života, tokom trudnoće sa treniranjem treba biti vrlo oprezan. Naime, žene koje pre trudnoće nisu bile fizički aktivne tu naviku ne smeju graditi kada ostanu trudne. Budući da telo nije u kondiciji, takve aktivnosti ono prepoznaje kao teški fizički napor koji može ugroziti trudnoću. Ako želite da održite optimalnu kilažu u trudnoći, ali na siguran način, u svakodnevne aktivnosti uvrstite duže hodanje i plivanje koji ne iziskuju veliki napor, a dobri su za cirkulaciju, trošenje kalorija i jačanje mišića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije