Bezbednost deteta: šta petogodišnjak treba da zna?

Deca od pet godina jesu mala, ali su i dovoljno velika da znaju neke osnovne stvari. Uostalom, u tom uzrastu informacije upijaju kao sunđeri i nema te stvari koju neće zapamtiti, samo ako im stavite do znanja da je jako važna.

Radi njihove sigurnosti, poželjno je da znaju sledeće:

1. Ime i prezime, broj telefona roditelja
Niko ne očekuje da će dete od pet godina biti samo napolju i da će mu zatrebati ovi podaci, ali predostrožnosti radi dobro je da što pre nauči puno ime i prezime svojih roditelja, broj telefona i adresu.

2. Broj za hitne slučajeve
Nesreća dolazi nenajavljena, a saznanje da se vaše dete može snaći ukoliko niste uz njega u kritičnom trenutku i pozvati hitnu pomoć/policiju – neprocenjivo je za sigurnost cele porodice.

3. Pogledati levo i desno, pa preći ulicu
Deca od pet godina svakako neće ići sama do vrtića ili prodavnice, ali u tom uzrastu počnite da im dajete prve lekcije o ponašanju u saobraćaju. To možete osmisliti kao igru, ali ako ćete je praktikovati svaki put kad izađete napolje vaše dete će sa sedam godina biti spremno da bez straha, vašeg ili njegovog, pređe i prometnu ulicu sa semaforom.

4. Nije svaki stranac loš stranac
Decu, generalno, ne treba plašiti nepoznatim osobama, ali im svakako treba staviti do znanja da ne smeju biti lakoverna. Na kraju krajeva, ako se izgube a u blizini nema nijedne poznate osobe, od koga će potražiti pomoć ako ne od stranca.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije