Dete čačka nos
28.04.2023 Vaspitanje

Šta da radim ako dete čačka nos?

Čačkanje nosa je životna činjenica. Dete čačka nos obično iz dosade. Međutim, to može prerasti u naviku i doneti razne zdravstvene probleme.

Zašto dete čačka nos?

Daca čačkaju nos jer pronalaze nešto u nosu što im smeta. U drugim slučajevima, čačkanje nosa može da pruži zabavu kada im je dosadno, a mnoga deca ni nisu svesna da to rade. Neki ljudi smatraju ovo simptomom nervoze i poistovećuju čačkanje nosa sa sisanjem palca, grickanjem noktiju, uvrtanjem kose i škrgutanjem zubima. Međutim, čačkanje nosa ne znači nužno da je vaše dete uznemireno.

Alergije takođe  mogu biti uzrok dečjeg čačkanja nosa. Jak protok sluzi i stvaranje kore im daje osećaj da imaju nešto u nosu i teško će to ostaviti na miru. Takođe, ako vaš sistem grejanja isušuje vazduh, veće su šanse da će dete čačkati nos.

Da li je opasno da dete čačka nos?

Iako možda čačkanje nosa deluje bezopasno, postoji nekoliko problema zdravstvene prirode. Čačkanje nosa omogućava širenje klica. Nos stvara sluz koji hidrira nosne prolaze i zarobljava viruse, polen i druge štetne bakterije pre nego što uđu u telo. Međutim, ako izvadite skorelu sluz. Ako ih izvadite, klice se mogu zaglaviti ispod noktiju i prenositi se dalje.

Čačkanje takođe može oštetiti nos. Nežna koža unutar nosne šupljine se lako ogrebe što može izazvati kraste koje se mogu inficirati. Takođe, čačkanje nosa je glavni uzrok krvarenja iz nosa kod male dece.

Kako da dete prestane da čačka nos?

Ako vaše dete čačka nos, možete da učinite nekoliko stvari u zavisnosti od uzroka zbog kog to radi.

Čačkanje nose zbog alergije
Ako vaše dete ima alergije, primetićete i druge simptome poput crvenih oči koje ih svrbe, svraba kože ili kijanja. Najčešći alergeni koji pogađaju decu su grinje, životinjska perut, polen i buđ.

Naučite dete da koristi maramice
Ohrabrujte dete da izduva nos ako oseti nešto u njemu, a zatim mu nasamo obrišite nozdrve maramicom. Ovo će rešiti problem klica.

Podstičite pranje ruku
Većina dece ne opere ruke dobro, ali morate da im objasnite zašto je to važno. Čak i ako nemožete da sprečite dete da čačka nos, bolje je da to radi sa čistim rukama.

Neka im ruke budu zauzete
Ponekad dete čačka nos jer ne zna šta da radi sa rukama. Mlađoj deci dajte šolju ili igračku, a za stariju decu možete osmisliti neku aktivnost.

Deca treba da budu hidrirana
Nudite svom detetu dosta tečnosti tokom dana ili probajte ovlaživač u sobi gde spava. Ako pristaju na to, fiziološki rastvori za nos takođe mogu pomoći.

Proverite da li je postoji zdravstveni problem
Ako vaše dete intenzivno čačka nos i tako da mu često curi krv, možda je u pitanju drugi zdravstveni problem. Konsultujte se sa lekarom, kako biste pomogli vašem detetu.

Osim ovih stvari, možete objasniti vašem detetu da to nije lepo ponašanje i da, pre svega, nije dobro za njegovo ili njeno zdravlje. Kažnjavanje i prigovaranje u ovom slučaju neće biti od pomoći. Međutim, ne brinite. Kao i sve navike iz detinjstva, i ovo će na kraju proći.
Publishing Group/GettyImagesPlus

još iz kategorije