Urinarna inkontinencija nakon porođaja
28.04.2023 Porođaj

Urinarna inkotinencija nakon porođaja: Šta je to i kako da pomognete sebi?

Kada vaše telo prođe kroz trudnoću, mnogo toga se promeni. Jedna od ne baš sjajnih posledica jeste i urinarna inkontinencija nakon porođaja.  Srećom, postoje načini da se izborite sa ovim stanjem.

Šta je urinarna inkontinencija nakon porođaja?

Urinarna inkontinencija se vezuje za svaki slučajni ili nehotični gubitak urina iz bešike. Ona može biti u rasponu od malog curenja do potpunog gubitka kontrole nad bešikom.  Srećom, postoje načini da se ovo poboljša, čak i izleči.

Uzroci urinarne inkontinencije?

U trudnoći proizvodite hormone koji rastežu mišiće i tkiva koja podržavaju bešiku, creva i matericu. Ova grupa mišića i tkiva se naziva karlično dno. Kada se beba spusti kroz vaginu, vaše karlično dno se rasteže i ostaje istegnuto neko vreme. Kombinacija hormona i istegnutih mišića čini vašu bešiku slabom i to dovodi do curenja urina.

Šta je to stresna inkontinencija?

Curenje urina nakon porođaja je vrlo često. Čak jedna od tri žene koja je rodila, može u nekom trenutku doživeti curenje. Neke majle mogu doživeti curenje kada se smeju, kijaju, kašlju ili tokom vežbanja. Ovo se naziva i stresna inkontinencija. Veća je verovatnoća da ćete razviti ovaj tip inkontinencije ako:

 • Imate probleme sa bešikom ili crevima pre ili tokom trudnoće
 • Imate prvu bebu
 • Imate veliku bebu
 • Imate dug porođaj
 • Imate težak porođaj

Žene koje su imale carski rez takođe mogu razviti probleme sa bešikom. Carski rez može smanjiti teške inkontinencije tokom prve veve, ali nakon trećeg carskog, žene imaju jednaku šansu za razvoj inkontinencije kao i žene koje su rađale vaginalno.

Kada treba da posetim lekara?

Kod većina žena inkontinencija prestane u prvih nekoliko nedelja kako se rastegnuti mišići i tkiva oporavljaju. Međutim, kod nekih žena to može potrajati mesecima, dok neke žene tvrde da im se karlično dno nikada nije oporavilo u potpunosti.  Ako primetite da inkontinencija dugo traje, obratite se lekaru. Rano lečenje može sprečiti da ovo postane doživotni problem.

Kako se leči urinarna inkontinencija posle porođaja?

Lečenje zavisi od vrste i težine inkontinecije sa kojom se suočavate. Odmah nakon rođenja moraćete da date vremena karličnom dnu da se oporavi. Prvih nekoliko dana odmarajte. Zatim možete početi da nežnim stezanjem karličnog dna dok ležite. Zadržite 3 sekunde, pa odmorite 15 i to ponovite 3 puta. Izvođenje ovih vežbi može pomoći u sprečavanju dugoročnih problema sa bešikom.

Vežbe za karlično dno

Mišići oko bešike, creva i materice se možete trenirati kao i sve druge mišiće u telu. Ako ovo radite pre, tokom i posle trudnoće, to može pomoći u sprečavanju urinarne inkontinencije. Evo kako vežba izgleda.

 • Povucite mišiće karličnog dna gore i i unutra kao da pokušavate da sprečite mokrenje
 • Držite stisak 10 sekudni dok normalno dišete
 • Opustite i ponovite za 10 sekundi.
 • Uradite ovo 10 puta i ponovite 3 puta dnevno.

Živeti sa urinarnom inkontinencijom

Ova inkontinencija može postati dugotrajan problem za neke žene. Međutim, postoji nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u držanju inkontinencije pod kontrolom.

 • Koristite uloške za inkontinenciju
 • Budite upoznati sa tim gde se toaleti nalaze kada idete negde
 • Prekrstite noge dok se kijate ili smejete
 • Izbegavajte vežbe sa jakim udarcima kao što je skakanje, dizanje teških stvari, vežbe sa naglom promenom smera i intenziteta i vežbe koja povećavaju iskrivljenje donjeg dela leđa

Urinarna inkontinencija je neprijatno stanje koje nije bolno, ali je problematično za normalno funkcionisanje. Iz tog razloga, ako vidite da ono traje više od nedelju-dve, obavezno se obratite lekaru kako biste rešili problem. Takođe, radite prevetnivne vežbe za karlicu. Bićete zahvalni sebi.
Mykola Sosiukin/GettyImagesPlus

još iz kategorije