29.03.2011 Zdravlje bebe

SAVETI ZA OPREMANJE DEČIJE SOBICE!

Odlučili ste da renovirate i opremite sobu za prinovu? Zbog raznovrsnosti i obilja ponude u prodavnicama, vodite računa da ne trošite novac na stvari koji vam nisu potrebne. Mi ćemo vam u tome rado pomoći…

Mnogo je isplativije da kupite garderobni orman ili visoku komodu sa fiokama, koji će pružati dovoljno prostora dok vaša beba raste, nego dečiji, mini nameštaj (jeste da je neodoljiv, ali je kratkog veka!) Nameštaj „za odrasle“ je možda velika investicija, ali je isplativija na duže staze. Takođe, nije potrebno da kupujete odvojen stalak za prepovijanje – sto, ili komoda odgovarajuće visine biće vam sasvim dovoljni.

KOLEVKA ILI KREVETIĆ?

Krevetić u kojem beba može da spava od prvih nedelja života pa sve do šeste ili sedme godine, možda deluje kao ekonomično rešenje. Ipak, mnogo je bolje (i jeftinije!) da prvo kupite kolevku, a kasnije pravi dečiji krevet, naročito ako planirate još jednog potomka koji će naslediti kolevku.

GODINE BRZO LETE

Mada većina roditelja „pada“ na razne bebeće“ dezene za tapete, zavese, prostirke i jastuke (slatki medvedići, mace, leptirići, cvetići…) trebalo bi da vode računa o tome da dete od dve godine više nije beba! Ono gleda crtaće i ima svoje omiljene likove i poželeće da njegova soba bude uređena u tom „fazonu“. Zato, dečiju sobu uredite „neutralno“, jer ćete tako olakšati redizajniranje sobe u budućnosti. Dekorativne nalepnice, koje lako mogu da se odlepe i zamene drugima jedno su od „pametnih“ rešenja. Umesto tapeta, zidove obojite, kasnije ćete lakše dodati detalje koji će zadovoljiti ukus vašeg mališana.

ZA BOLJI SAN

Roletne ili venecijaneri su neophodni, osim ako ne želite da se vaša beba probudi sa prvim zracima sunca. Naravno, i pored toga, možete da postavite zavese na prozore. Takođe, postavite lampu koja ne emituje jaku svetlost, ili nabavite potenciometar kojim možete da određujete jačinu svetlosti. To će vam biti od velike pomoći tokom noćnih podoja. Osim toga, uveče i tokom noći hranite bebu u zamračenoj prostoriji da bi naučila da ove obroke vezuje sa spavanjem.

NEKA BUDE BEZBEDNO!

Postavite podne obloge i okrečite zidove najmanje tri meseca pre termina za porođaj. Tako ćete smanjiti opasnost od izlaganja novorođenčeta isparenjima. Koristite netoksične boje za zidove, kupite težak nameštaj, koji mališani ne mogu da guraju i povlače, ili, ako su u pitanju lakši delovi nameštaja, učvrstite ih za zid. Takođe, fiksirajte tepihe i podne obloge lepljivom trakom i sklonite van dečijeg domašaja električne gajtane. Sobni termometar pomoći će vam da održavate idelanu temperaturu vazduha u prostoriji (između 18 i 20 stepeni).

PLANIRAJTE UNAPRED

Da bi se svaki deo nameštaja savršeno uklopio u prostor kojim raspolažete, morate prvo dobro da premerite sobu. To je prvi uslov odlaska u kupovinu. Ako kupujete krevetac sa fiokom za odlaganje stvari, ili ogradicom koja se spušta, onda morate da obezbedite dovoljno prostora u sobi da bi ovi delovi normalno funkcionisali.

OBEZBEDITE „MAGACINSKI PROSTOR“

Sve su bebe različite, ali im je jedna osobina zajednička: veoma brzo rastu i prerastaju odeću. Igračke da i ne spominjemo – za nekoliko meseci imaćete pun džak nepotrebnih drangulija. Stoga bi bilo pametno da unapred isplanirate neki prostor (deo u ormanu, komodi, džepovi u ormanu ili na vratima) za sve što vam je žao da bacite, a izgubilo je upotrebnu vrednost.

DVOSTRUKA NAMENA

Brojne praktične stvarčice u bebinoj sobi takođe mogu da budu edukativne. Kukice za odeću u obliku životinja, plastične, svetleće zaštite za utičnice, maštovito izrađene kvake za vrata… Svi ti predmeti podstiču maštu deteta i privlače mu pažnju. Vama će zasigurno olakšati da smislite priču za laku noć.

DAJTE LIČNI PEČAT

Uređivanje sobe za prinovu treba da bude zabava. Ako ste vešti u vezenju ili nekoj drugog ručnoj radinosti, iskoristite ove veštine za ukrašavanje bebine sobe. Napravite prekrivač sa aplikacijama, bebinim imenom ili nekim drugim detaljem, sašijte specijalni jastuk za bebin krevetić..

NE ZABORAVITE NA FOTKANJE!

Bebe obožavaju ljudska lica. S obzirom na to da nećete moći (a i ne treba!) da obezbedite mnogoljudno društvo u sobi tokom dana, nabavite portrete (fotografije) članova familije, uramite ih u stavite na zid dečije sobe. Osim toga, iskoristite činjenicu da bebe takođe provode mnogo vremena razgledajući svet oko sebe, pa zato zalepite svetlucave zvezdice na plafon, postavite viseće igračke na krevetac, zanimljiv zidni sat koji kuca…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije