12.11.2016 Zdravlje bebe

Izbijanje zubića: Top saveti za ublažavanje bola

Izbijanje zubića može biti traumatično iskustvo i za bebu i za vas. Zato, sasecite problem u korenu!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Period kada bebi počinju da izbijaju zubići za roditelje predstavlja ispit izdržljivosti, strpljenja i brige. Malo biće možda će prvi put u životu osetiti bol, zbog čega će postati razdražljivo, nemirno i plačljivo. Zato će mu biti potrebno više nežnosti i pažnje.

– Dajte bebi odgovarajuću dozu paracetamola (panadon, lupocet). Koristite medicinski špric umesto kašičice da biste bili sigurni da je dete progutalo lek.

– Kada su desni upaljene, beba ima osećaj ”žarenja” u ustima. Pomozite joj tako što ćete joj dati da grize nešto hladno (naravno, dovoljno veliko da ne može da ga proguta!). Rashladite meki ”prsten” ispunjen vodom u frižideru (ne u zamrzivaču). Ili, napunite kalup za led bebinim omiljenim voćnim jogurtom, ubacite u svaku kockicu po drveni štapić, pa kada se jogurt zaledi, dajte bebi da ga liže poput sladoleda. Ovo je odličan (i ukusan!) ”rashlađivač” desni.

– Zbog konstantnog baljenja, obavezno koristite portiklu za upijanje pljuvačke. Takođe, bebinu bradicu i predeo ispod nje namažite Pavlovićevom ili nekom drugom kremom za bebe, da biste sprečili iritaciju kože. Ukoliko se tokom noći ćesto zakašlje (zbog lučenja pljuvačke), ispod gornjeg dela madraca podmetnite tanak jastuk. Tako ćete podići uzglavlje kreveca, što će joj olakšati gutanje pljuvačke.

– Mnoge mame savetuju da bebi preko dana date da žvaće koricu hleba.

– Specijalni gelovi za ublažavanje tegoba pri izbijanju zubića obično deluju kao blagi lokalni anestetik, mada ih je često teško utrljati u bebine desni, a i ne zadržavaju se dugo na njima.

– Nabavite ogrlicu od prirodnog baltičkog ćilibara. Mnoge mame su potvrdile njenu delotvornost kada je u pitanju smanjenje baljenja i bola usled nicanja zubića.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije