12.11.2016 Zanimljivosti

Jednostavan način pomoću kojeg možete saznati kako će izgledati vaše dete

Tokom trudnoće budući roditelji često razmišljaju o tome kako će izgledati njihova beba. Da li će imati tamne kovrdže na tatu ili će joj kosa biti svetla i ravna kao mamina? Hoće li biti visoka, da li će joj nosić biti prćast, prsti dugački a oči lave ili zelene?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Možemo li zaista da pogodimo kako će izgledati još nerođeno dete?

Dečaci nasleđuju samo jedan X hromozom od mame, a taj je bogat genima koji određuju spoljašnji izgled. Kod devojčica je situacija drugačija. One dobijaju po jedan X hromozom i od mame i od tate, pa zato imaju podjednake šanse da liče i na jedno i na drugo.

Naime, kada je reč o nasleđivanju boje kose i očiju, ako su mama i tata svetle kosi, istu nijansu vlasi imaće i njihov naslednik. Ako jedan roditelj ima tamnu kosu a drugi svetlu, kosa njihovog deteta biće ili tamna ili nijanse između mamine i tatine.

Foto: Allforfashiondesign.com

Foto: Allforfashiondesign.com

Što se tiče boje očiju, gen tamnih očiju je dominantan, dok je onaj za svetle oči recesivan. Dakle, ako beba nasledi gen za smeđe oči od tate i gen za plave oči od mame, postaće smeđooka.  Siva, zelena i druge boje očiju rezultat su komplikovanijih genetskih kombinacija. Smeđooke osobe, odnosno osobe s očima boje lešnika, mogu da dobiju plavooko potomstvo, ali su smeđooka deca ipak češća. S velikom dozom verovatnoće može da se kaže da će parovi s golubijeplavim i plavim očima dobiti decu istih očiju.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije