7 razloga za masažu bebe

Mnogo je razloga zbog kojih se preporučuje masaža bebe, a ovom prilikom izdvajamo samo nekoliko.

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Stimuliše bebin rast i razvoj
Masaža bebe podstiče fizički, emotivni i socijalni razvoj bebe, omogućava joj da uči o svom telu kroz dodir – na siguran način i u opuštenom okruženju. Pomaže razvoj koordinacije i povećava bebinu svesnost o svom telu. Koža je od istog embrionalnog tkiva kao i mozak bebe. Stimulacijom kože, zapravo, utičemo na povezivanje ćelija u mozgu bebe, koje su u početku neorganizovane i zato je masaža od tako velikog značaja za adekvatan telesni i psihološki rast i razvoj.

2. Podstiče povezanost između vas i vaše bebe
Masaža se promoviše i kao vid komunikacije sa bebom jer pomaže da razumete njen specifičan neverbalni jezik i odgovorite joj s ljubavlju i razumevanjem. Time se uspostavlja veza između vas i vaše bebe. Tokom masaže se kod bebe, kao i kod mame i tate, oslobađa oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi, koji pomaže da se osećate više voljeno.
Sklonite telefon, isključite televiziju, pustite laganu muziku i započnite masažu. Fokusirajte se na svoju bebu. Beba će uživati u blagotvornom dodiru ruku, u vašem mirisu i glasu, a najviše u tome da je gledate u oči.

3. Opuštajuće iskustvo
Kao i kod odraslih, masaža pomaže bebi da se opusti. Odaberite pravi trenutak tokom dana, kada je beba odmorna i mirna. Prilagodite uslove masaži: smanjite svetlo, povećajte temperaturu u sobi, pustite neku laganu muziku… Pokažite bebi dodirom koliko je volite. Ovo će biti opuštajuće iskustvo i za vas.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije