Vazelin efikasan kod ekcema

Najnovije istraživanje sugeriše da svakodnevno negovanje beba vazelinom može pomoći u zaštiti od razvoja atopijskog dermatitisa, problema kože koji može biti hroničan i na kraju dovesti do astme i alergije. 
Guliver/Getty

Guliver/Getty

 Na površini, ekcem može biti više iritantan i uporan nego opasan. Ali kada se više od 20 odsto dece bori sa tim, troškovi lečenja udaraju na džep roditelja.
 Atopijski dermatitis je uobičajen oblik ekcema koji se pretežno javlja kod dece. Može trajati doživotno i javljati se hronično, ili jednostavno prestati tokom vremena. Ovo stanje se često povezuje sa groznicom, astmom, alergijom, problemima sa spavanjem i telesnom težinom.
Koliko ovo stanje može biti uporno govori i podatak da u SAD-u roditelji godišnje potroše ukupno 3.8 miliona dolara na različitu negu ovog stanja kod svoje dece.
Nova istraživanja međutim ističu rešenje koje može preventivno da pomogne i uspori nastajanje ove kožne bolesti. Šta je rešenje? Vazelin, i to u prvih šest meseci bebinog života.
„Možemo zaista spasiti veliki broj novorođenčadi, a i spasiti porodice od ogromnih troškova za lečenje“, kaže lekar koji je sproveo ovo istraživanje Dr Stiv Ksu, a prenosi Hufington post.
Ksu i njegov tim su studiju počeli 2014. godine na 124 bebe zajedno sa drugim istraživačima na Naučnom univerzitetu u Oregonu. Pronašli su bebe sa rizikom od dobijanja atopijskog dermatitisa, gde su polovinu mazali vazelinom najmanje pet puta nedeljno prvih šest meseci života.
Šestomesečno nanošenje vazelina koštalo je svega sedam dolara, dok je prosečan preparat iz apoteke 173 dolara za jednak period nanošenja.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije