Hrkanje kod beba
16.02.2023 Zdravlje bebe

Hrkanje kod beba: Da li je normalno i koji su uzroci?

Hrkanje kod beba može da bude problematično kada budi vas i vašu bebu noću. Bebino hrkanje uglavnom nije razlog za brigu, ali svakako treba da znate šta dovodi do hrkanja i da li treba da reagujete.

Hrkanje kod beba:

Hrkanje kod beba ume da bude problematično jer može da isprekida bebin san. Loše spavanje će za posledicu imati konstantni umor vaše bebe. Zbog toga bi bilo najbolje da se pozabavite uzrocima hrkanja vaše bebe i da joj pomognete da to prevaziđe.

Hrkanje kod beba: Uzroci

Prehlada ili alergije 
Bebini disajni putevi i  nozdrve su veoma male i tanke što znači da će bebin nos jako lako biti začepljen zbog sluzi ili tečnosti, naročito ako je vaša beba prehlađena. Ovo stanje može da bude uzrok zviždanju, šmrkanju ili hrkanju tokom noći.

Otečeni krajnici
Ako primetite da se vaša beba ne oseća dobro, pogledajte bebin zadnji deo grla da proverite da li su krajnici otečeni. Ako vidite bilo kakvu vrstu otoka ili crvenila u grlu, trebalo bi da posetite lekara.

Apneja u snu 
Apneja podrazumeva kratkotrajnu pauzu u disanju.  Hrkanje koje je prekinuto periodima tišine je uobičajen simptom apneje u snu. Ako sumnjate na ovo stanje, obratite se lekaru.

Devijacija septuma (iskrivljenje nosne pregrade)
Devijacija septuma  je uobičajena u prvim danima života bebe i to se uglavnom reši samo od sebe. Međutim, to ponekad može da izazove hrkanje kod beba.

Laringomalacija 
Laringomalacija predstavlja nedovoljnu čvrstinu hrskavice grkljana. Ovo stanje može izazvati opstrukciju disajnih puteva. U većini slučajeva, bebe se oporavljaju bez lečenja kad dosegnu 18-20 meseci starosti.

Kada treba da se obratim lekaru?

Ako vaša beba hrče više od četiri noći zaredom, to je znak da treba da se obratite lekaru. On će sa lakoćom otkriti uzrok hrkanja vaše bebe. Takođe, posetite lekara i ako primetite da je vaša beba umorna i da ne spava dobro jer hrkanje utiče na bebin san.

Kako da pomognem bebi ako hrče?

Postoje nekoliko stvari koje možete da uradite ako beba hrče.

  • Ovlaživač vazduha može pomoći da se spreči začepljenje bebinog nosa.
  • Prečišćivač vazduha je koristan ako je hrkanje vaše bebe uzrokovano alergijom.
  • Uklanjanje alergena iz sobe u kojoj spavate. Ako znate na šta je beba alergična iznesite to iz prostorije u kojoj spavate (jastuci punjeni perjem, igračke). Ako imate kućne ljubimce, nemojte im dozvoliti da ulaze u sobu u kojoj spavate.

 

Hrkanje vaše bebe je verovatno bezopasno, ali ako primetite neke od simptoma koji vas brinu, svakako znate kome treba da se obratite.
yfwong/GettyImagesPlus

još iz kategorije