06.11.2016 Porođaj

Danas porođaj traje duže nego u vreme naših baka…Zašto je to tako?

Mamama danas treba u proseku oko 6 ½ sati da se porode dok je pre 50 godina prosečan porođaj trajao jedva četiri sata. To je zaključak studije koja je uporedila podatke skoro 140,000 porođaja u ova dva vremenska perioda.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Razlozi za duže porođaje nisu baš u potpunosti jasni. Možda imaju veze sa razlikama između današnjih mama i njihovih baka. Na primer, danas žene prvi put postaju mame u proseku četiri godine kasnije, imaju veću telesnu masu i psihički su drugačije.

I današnje bebe su teže u proseku za preko 100g nego što je to bilo ’60-ih godina. Ali, autori studije kažu da su najvažniji razlozi za duže porođaje ono što rade ginekolozi a ne to kako su se njihovi pacijenti promenili. Jedan od razloga koji stručnjaci navode je porast upotrebe epiduralne anestezije tokom porođaja.

Epidural produžava porođaj za oko 40 do 90 minuta ali, naravno, to je veoma prihvaćena praksa za pomoć regulisanja bola prilikom porođaja. U SAD do 85% savremenih žena na porođaju koristi epidural. Jednom kada prime epidural žene su u krevetu za porođaj. Kasnih ’50-ih i ranih ’60-ih godina žene su više šetale do samog porođaja.

Još jedna velika promena je da danas sve više žena ima indukovane porođaje. Drugim rečima, manje im se dozvoljava da spontano uđu u porođajnu salu pa se tek svaka treća spontano porodi.

Iako će mnogi ovo smatrati napadom na epidural, na primer ili carski rez, glavni zaključak istraživanja je da treba prihvatiti činjenicu da porođaji traju duže i da bi trebalo da postoji nova definicija „normalnog“ porođaja a samim tim i tajming intervencija koje se primenjuju na porodiljama. Jer, ako postoje pogrešna očekivanja o napredovanju porođaja pre će doći do intervencija i tamo gde to nije neophodno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije