Zagrljaj je zlata vredan

Mnoge studije su dokazale da ljudski dodir leči i povećava životni vijek, a ako govorimo o deci bitan je za rast i razvoj. Za zagrljaj nam ne treba poseban razlog. Zapravo, uvek postoji razlog da budemo nežni prema deci, samo tu nežnost ne pokazujemo dovoljno često jer nam se čini da se ljubav podrazumeva. A uglavnom nije tako.

deca

Ljubav treba pokazivati svaki dan, kontinuirano, u svim situacijama. A kako bolje pokazati neizmernu ljubav osim čvrstim zagrljajem – koji istovremeno izaziva osećaj sigurnosti i pripadanja? Grljenje bi trebalo da bude dnevni ritual u svakoj porodici. Da li ste danas zagrlili svoje dete? Ako niste, zašto? Previše nežnosti ne može škoditi nikome, detetu ponajmanje. Jedan broj roditelja se, nažalost, ustručava da pokaže nežnost svojoj deci jer misle da će ih tako previše razmaziti ili da će deca početi da prelaze zadate “granice”.

S druge strane, neki smatraju da previše fizičke manifestacije ljubavi može dovesti do toga da dete kao odrasla osoba bude vođeno više emocijama nego racionalnim razmišljanjem. To nije tačno. Ljubav koju pokazujete deci daje smirenost, samopouzdanje i samopoštovanje, pa su oni sigurniji u sebe, fokusiraniji i uspešniji. Zagrljaj je zdrav za telo i dušu; povećava samopoštovanje i donosi osećaj sigurnosti. Pokazujući ljubav kroz zagrljaje ojačavate svoju vezu sa decom. I zapamtite, nikada ne možete previše grliti decu. Ni hiljadu zagrljaja dnevno nije previše.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije