Trudnoća i kafa. Idu li zajedno?

Da li smem da pijem kafu? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju buduće mame, obično u prvim danima trudnoće.

Foto: Albumarium

Foto: Albumarium

Da razjasnimo na početku. Kafa je dozvoljena, ali u umerenim količinama; dve šoljice dnevno (200 mg) je limit. Treba imati u vidu da se kofein ne nalazi samo u kafi, već i u mnogim drugim proizvodima koje svakodnevno konzumiramo: koka kola, crni i indijski čaj, energetski napici, veće količine čokolade… Bilo koja kombinacija navedenih proizvoda sa kofeinom ne sme da prekorači dnevni unos od 300 mg kofeina.

Zanimljiv je podatak da je organizmu trudnice potrebno više vremena da resorbuje uneti kofein nego organizmu žene koja nije trudna. Primera radi, tokom prvog tromesečja potrebno je šest sati da se kofein koji je unet u organizam smanji na polovinu. Kod žena koje nisu trudne potrebno je tri sata. Pred kraj trudnoće to vreme se produžava na čak osamnaest sati. Izvesna količina kofeina u tom periodu ulazi u krv pupčane vrpce i nalazi se u mokraći i krvi novorođenčeta.

Imajući u vidu da kofein lako prolazi kroz posteljicu, svakako da ima uticaja na bebu. Moguće su promene u ritmu rada srca fetusa, kao i „življi“ pokreti u stomaku nakon što majka popije šoljicu svog omiljenog napitka. Postoje dokazi da ekstremno veliko unošenje kofeina (osam šoljica kafe) može da poveća rizik od pobačaja, prevremeni porođaj ili da utiče na rađanje bebe sa malom težinom. No, situacija je pod kontrolom ukoliko buduće mame piju kafu u umerenim količinama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije