Riba u ishrani trudnica

Ukoliko do sada niste konzumirali ribu i morske plodove, trudnoća je odličan razlog da ove namirnice uvrstite u redovnu ishranu.

 riba

Ribe i morski plodovi su važan deo balansirane ishrane trudnica. Odličan su izvor proteina, zdravih omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Kalcijum se uglavnom nalazi u kostima i krljuštima, pa je korisno da se povremeno jede sitna riba. Inače, morska riba sadrži visoko vredne proteine, a ima manje masti i holesterola od većine drugih vrsta mesa. Generalno, riba je nutritivno najbolje izbalansirana namirnica. Plodovi mora sadrže nešto manju količinu belančevina nego riba, ali više kolagena i gvožđa, zbog čega se malo duže vare.

Američka Uprava za lekove i hranu (FDA) objavila je spisak više od 60 vrsta riba koje su podeljene u tri kategorije – najbolji izbor, dobar izbor i riba koju treba izbegavati. Lista ima za cilj da pomogne trudnicama i dojiljama, kao i parovima koji pokušavaju da dobiju bebu, da znaju koju ribu mogu jesti, ali i koju treba da izbegavaju. Vodič je, takođe, namenjen i roditeljima male dece, s napomenom da bi riblji obrok trebalo uvesti u dečji jelovnik jednom ili dva puta nedeljno, od detetove druge godine.

Oko 90 odsto riba spada u kategoriju najbolji izbor i nju možete jesti dva do tri puta nedeljno, dok bi ribu koja sapda u kategoriju dobar izbor trebalo jesti jednom nedeljno. Samo sedam vrsta riba bi trebalo izbegavati tokom trudnoće i dojenja, jer one sadrže visok nivo žive koja može da ugrozi mozak i nervni sistem.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije