23.02.2017 Ishrana trudnica

Da li vam nedostaje cink u organizmu?

Iako se vitamin C tradicionalno smatra najvažnijim u borbi protiv prehlade i gripa, podjednako je važan i cink.

Foto: Albumarium

Cink je jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom telu i ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti. Preporučuje se kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba. Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje, jer čak i mali deficit može da izazove katastrofu. Zato je neophodno konstantno unositi ovaj mineral u organizam, a naročito tokom zime jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprečava da virusi gripa prodru u telo.

Sve vitamine i minerale prevashodno treba unositi putem prirodnih izvora – hranom, što važi i za cink, koji se bolje apsorbuje iz životinjskih namirnica: jaja, meso (govedina, piletina), morski plodovi (školjke, rakovi, tunjevina). Nisu zanemarljivi ni biljni izvori cinka: koštunjvo voće, bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, seme bundeve, spanać, pivski kvasac, boranija, grašak. Ove namirnice takođe su bogate magnezijumom i selenom.

Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetan mineral ima i dejstvo antioksidansa. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, pluća, creva, dojke, kože, kao i sa leukemijom.

Simptomi nedostatka cinka su gubitak čula ukusa i mirisa, problemi s kožom, anemija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, slab prenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osetljivost na infekcije i usporeno zarastanje rana su posledice nedostatka cinka.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije